In memoriam Sebastian Ungureanu

In Memoriam   05 Jul 2024

ianfred-silberstein.pngUniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a dramaturgului Sebastian Ungureanu (Ianfred Silberstein).

S-a născut la 25 aprilie 1950.

A urmat cursul primar şi pe cel gimnazial la Liceul „Vasile Alecsandri” din Bucureşti, apoi Liceul nr. 1 „Nicolae Bălcescu” (în prezent „Sf. Sava”) din Bucureşti.

În 1973 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din Bucureşti și a devenit doctor în științe juridice în 2007.

Din 1973 a lucrat la Banca Naţională a României – Sucursala Municipiului Bucureşti până la sfârşitul anului 1990, apoi în Centrala BNR în calitate de consilier juridic şef, director adjunct, director al Direcţiei Juridice şi consilier BNR în cadrul Cancelariei BNR.

Din 2004, succesiv şi până în 2019, a fost preşedinte al Asociaţiei Consilierilor Juridici din sistemul financiar/ bancar.

Din 2009 şi până în 2024 a fost preşedinte al Asociaţiei Europene de Drept Bancar şi Financiar – România, iar din 2010 şi membru în Consiliul de Administraţie la nivel european.

A fost Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Drept al Dezvoltării, membru al Colegiului General al Institutului Român pentru Drepturile Omului.

Ca scriitor, Sebastian Ungureanu s-a remarcat ca dramaturg, fiind pasionat de teatru în general, de cel românesc în special.

Piesele sale (dintre care cele mai cunoscute sunt Legământ, Fapte Bune SRL, Întâlniri întâmplătoare) au fost reprezentate pe scene profesioniste din București, Sibiu și alte orașe, fiind prezentate și în turnee internaționale.

Sebastian Ungureanu a făcut parte constant din Comitetul Filialei București – Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România, din Consiliul Artistic al Teatrului Dramaturgilor Români și din jurii de specialitate.

Va rămâne mereu în amintirea confraților pentru deosebita lui solidaritate de breaslă și calda colegialitate pe care le-a manifestat în toate împrejurările.

Prin dispariția lui Sebastian Ungureanu, teatrul românesc suferă o grea pierdere.

Arhiva