In memoriam Joaquín Garrigós Bueno

In Memoriam   27 May 2024

joaquin_garrigos.jpgUniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a scriitorului Joaquín Garrigós Bueno (1942-2024), un mare traducător al literaturii române în limba spaniolă, fost director al Institutului Cervantes, personalitate proeminentă a literaturii și traductologiei, distins cu ordine și medalii ale statului român pentru eminenta sa activitate.

Joaquín Garrigós Bueno s-a născut la Orihuela, Alicante, Spania.

A absolvit studii de filologie la Universitatea din Murcia.

A fost director al Institutului Cervantes din București.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural (2004) și cu Medalia Comemorativă „Mircea Eliade”, conferite de Președinția României.

A fost Doctor Honoris Causa al Universității Vasile Goldiș, din Arad.

Joaquin Garrigos Bueno a tradus în limba spaniolă opere ale unor autori români precum: Mircea Eliade, Camil Petrescu, Emil Cioran, Max Blecher, Mihail Sebastian, Gib I. Mihăescu, Vasile Voiculescu, Hortensia Papadad-Bengescu, Liviu Rebreanu, Varujan Vosganian, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu și ale multor altora, însumând peste 60 de titluri.

Prin dispariția lui Joaquín Garrigós Bueno, literatura română se desparte de un traducător și un prieten apropiat, suferind astfel o ireparabilă pierdere.

Arhiva