Festivalul de Literatură pentru Copii și Tineret „Dimineața cuvintelor”

Comunicate   08 Apr 2024

În perioada 2-3 aprilie 2024 a avut loc prima ediție a Festivalului de Literatură pentru Copii și Tineret „Dimineața Cuvintelor”, destinat copiilor români de pretutindeni, organizat de Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România.
La deschidere a participat Varujan Vosganian, președintele interimar al Uniunii Scriitorilor din România.
În prima zi a Festivalului a fost lansat primul număr al revistei cultural-educative pentru copii „Dimineața cuvintelor”. Revista, editată de Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret, va avea apariție trimestrială și a fost deja transpusă în alfabetul Braille.
Din program a făcut parte și o inedită masă rotundă, intitulată „Revistele pentru copii de altădată și de astăzi”, la care au participat directori de reviste pentru copii din: România (Petre Crăciun, „Dimineața cuvintelor”); Republica Moldova (Ion Anton, „Florile Dalbe”, Sergiu Afanasiu, „Alunelul” și Elena Vizir, „Spiridușii”); Ucraina (Maria și Nicolae Șapca, „Recreația Mare”); Canada (Liuba Sârbu, „Pici Voinici”, prin Zoom).
Scriitorii prezenți au adoptat și semnat un important document intitulat „Declarația de la București pentru încurajarea lecturii”, care trage un semnal de alarmă în legătură cu scăderea interesului pentru lectură și propune o serie de măsuri pentru remedierea acestei situații.
În cele două zile de Festival au participat peste 400 de elevi din București și 100 de elevi de la școlile din Chiajna, unde a avut loc o întâlnire cu scriitorii sosiți de peste hotare organizată de poetul Andrei Cosmin Tudor, directorul bibliotecii.
Toți copiii au primit gratuit primul număr al revistei „Dimineața cuvintelor” și au solicitat autografe scriitorilor pe care i-au întâlnit la Festival.
Festivalul s-a încheiat miercuri prin acordarea premiilor Filialei pe anul 2023 și a unor diplome de excelență tuturor participanților.
Premiul „Cartea anului” i-a fost decernat scriitoarei Fevronia Spirescu, pentru volumul „Războiul cu un ceai de mentă”, iar cele două Premii Opera Omnia le-au fost acordate scriitorilor Alexandru Mironov și Spiridon Vangheli. Premiile, în valoare de câte 1.000 lei fiecare, au fost suportate de colegul nostru, Ion Tipsie.
Următoarea ediție a Festivalului va avea loc tot în zilele de 2-3 aprilie.

Arhiva