In memoriam Grigore Traian Pop

In Memoriam   20 Dec 2023

Uniunea Scriitorilor anunță cu regret decesul, în ziua de 16 decembrie 2023, a scriitorului și ziaristului Grigore Traian Pop, prezență activă în presa craioveană și bucureșteană și în cercetarea arondată științelor sociale.

A absolvit Facultatea de Filosofie – Universitatea din Cluj Napoca și a lucrat ca profesor și redactor la revista de cultură „Ramuri” din Craiova.

Grigore Traian Pop s-a caracterizat printr-o scriitură de calitate, spirit polemic și calități de cronicar al evenimentelor la care a fost contemporan.

A colaborat cu numeroase redacții (cotidiane, săptămânale și alte periodice de cultură și de specialitate), între care: Scînteia tineretului, Revista de filosofie, Dimineața.

Autor al unor cărți de istorie și de istoria filosofiei românești și universale, Grigore Traian Pop a avut parte și de succes la public. Amintim în acest sens: Reviste de filosofie și sociologie; Titu Maiorescu. Prelegeri de filosofie (împreună cu acad. Alexandru Surdu); Lecturi filosofice; Mircea Eliade și Nobelul interzis; Mișcarea legionară; Gulagul lui Socrate.

A publicat, de asemenea, romane și antologii de proză și poezie: Șarpele care-și înghite coada;  Pocher și ringenspiel; Eu, Toma, evreul; Asasinul lui Kierkegaard; Mirmidonii doctorului Mengele.

Grigore Traian Pop a practicat gazetăria ca exercițiu intelectual și ca o profesiune de credință.

Arhiva