In memoriam Bujor Nedelcovici

In Memoriam   25 Nov 2023

bujor_nedelcovici.jpg Uniunea Scriitorilor din România și Filiala București – Poezie anunță cu tristețe deosebită dispariția dintre noi a romancierului și scenaristului Bujor Nedelcovici.

S-a născut la 16 martie 1936 la Bârlad.

A absolvit în 1959 Facultatea de Drept din București.

A fost avocat la Baroul de Avocați din Ploiești, de unde a fost radiat din motive politice, după arestarea tatălui său, fiind obligat să muncească timp de 12 ani pe șantiere și în uzine.

A debutat ca romancier în anul 1970 cu volumul Ultimii.

În anul 1987 s-a stabilit la Paris, continuând să publice în România și în Franța romane și eseuri.

Dintre romanele sale amintim: Fără vâsle; Noaptea; Grădina Icoanei; Zile de nisip; Somnul vameșului; Îmblânzitorul de lupi (după revoluție). În Franța a publicat: Le Second Messager; Le matin d'un miracle; Le provocateur. A mai publicat volume de teatru și eseuri.

Ca scenarist, a realizat filmele: Întâlnirea (1982); Faleze de nisip (după Zile de nisip, 1983) – în colaborare cu Dan Pița, film cenzurat la vremea apariției; Somnul insulei (1994) – în colaborare cu Mircea Veroiu.

Pentru opera sa literară a primit premii ale Asociației Scriitorilor București, ale Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Libertății, acordat de Pen Club Français (1986), pentru romanul Al doilea mesager.

A fost Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres, titlu acordat în Franța, în 1990.

Prin dispariția lui Bujor Nedelcovici, literatura română suferă o dureroasă pierdere.

Arhiva