Festivalul Național de Poezie ART.POETICA@OVIDIUS Ediția a II-a

Comunicate   12 Oct 2023

     Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat, în zilele de 6 și 7 octombrie 2023, Festivalul Național de Poezie ART.POETICA@OVIDIUS, ediția a II-a.
     La Festival au participat poeți din întreaga țară, precum și poeți ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Cu toții au citit poezii în cadrul a două întâlniri cu publicul constănțean.
     Pentru ediția din 2023, tema Festivalului a fost „marea”; poeții invitați au prezentat un poem inedit cu acest subiect. Poemele vor compune materie poetică pentru o nouă antologie, intitulată „Poezia mării”.
     La prima întâlnire publică – desfășurată în generosul amfiteatru 1 de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța – au susținut un recital extraordinar de poezie 10 poeți din întreaga țară: Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Mihai Firică, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Flavia Adam, Adrian Alui Gheorghe, Mircea Bârsilă, Hanna Bota și Varujan Vosganian.
     Cu același prilej, a avut loc și o masă rotundă cu tema „Actualitatea poeziei și poezia actualității”, cu scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu – ca moderator și cu prof. univ. Vasile Spiridon, conf. univ. Răzvan Voncu și prof. univ. Angelo Mitchievici – în calitate de vorbitori principali.
     În cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, 7 octombrie 2023, cu evenimentele culturale derulate în Aula Bibliotecii Județene, au avut loc lansarea antologiei „Poezia vinului”, Editura Celebris (care cuprinde poeziile primei ediții) și un recital de poezie susținut de poeți din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.  
„De ce i-am mai citi pe poeți? Poezia este făcută pentru a fi citită sau recitată, ascultată, precum muzica?”, a întrebat, în preambulul Festivalului, Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
     Pentru această foarte reușită ediție a doua a Festivalului Național de Poezie ART.POETICA@OVIDIUS, partenerii Bibliotecii Județene Constanța pentru organizarea manifestării au fost: Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța, Uniunea Scriitorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, mezzosoprana Gabriela Dobre și Diana Slav, ghid de turism și fondator al proiectului „Constanța la pas/ Constanța Walking Tour”.

Arhiva