In memoriam Maria Bologa

In Memoriam   12 Oct 2020

In memoriam Maria Bologa

A plecat dintre noi scriitoarea Maria Bologa.  

Poetă, prozatoare, critic literar și eseistă, Maria Miriam Bologa s-a născut la 6 februarie 1951, la Tincova, județul Caraș Severin. A urmat cursurile Liceului Real-Uman nr. 2, actualul „C.D. Loga”, din Caransebeș, absolvindu-l în 1969, și Facultatea de Filologie a Universității Timișoara (1973). 

A fost repartizată ca profesoară în județul Vâlcea, de unde a revenit, ulterior, din 1975, în Caransebeș, la Liceul „Traian Doda” (română și franceză) și la Liceul „C.D. Loga”(limba română).   

A debutat publicistic, în 1971, în revista „Orizont” și a colaborat la numeroase publicații culturale: „Jurnal”, „Semenicul”, „Orizont”, „Banat”, „Orient Latin”, „Actualitatea literară” ș.a.   

A fost redactor la Radio 11 Plus și la revistele „Banat” și „Actualitatea literară”, membru fondator al Festivalului Naţional de Poezie „Gheorghe Pituţ” – Beiuș – Stâna de Vale, organizator al Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, Belgrad – Reșiţa – Caransebeș.   

Membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2017.    

A publicat nouă volume de versuri: Poeme pentru o noapte sumeriană (1997),  Spiegelgasse (1999), Șarpele Amurgului (2003), Orchestra de sub ape (2005),  Luna în care păsările au murit (2006), Un vas fără nume (2010), Lumina din ochii insomniilor (2016), Râu hrănit de mâna ta (2018) și Păsări uranice (2019), precum și volumul de eseuri Sunetul muntelui sălbatec (2007).   

Creația și activitatea sa au fost distinse cu importante premii: Premiul „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu”, 1982, pentru poezie; Premiul revistei „Familia”, poezie, 1983, la Festivalul Naţional de Poezie Pitești; Premiul de Excelenţă al Fundaţiei „Orient Latin”, Timișoara, pentru poezie și jurnalism literar, 2008.   

Ființă delicată și discretă, dar cu o personalitate puternică și intransigentă, Maria Bologa a trăit întreaga viață într-un regim auster de autoimpusă izolare, ca reacție la diformitățile morale și etice ale lumii din jur.   

Prin plecarea dintre noi a Mariei Bologa, comunitatea literară timișoreană pierde o poetă importantă și o voce lirică originală și inconfundabilă.

Arhiva