Miercuri, 13 septembrie 2017, s-a reunit Consiliul Extraordinar al Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul ședinței au fost anunțate apropiata intrare în an electoral a U.S.R. și consecințele acestui fapt.
Au fost discutate numeroase aspecte din activitatea U.S.R. și a Filialelor, atât din prima parte a anului 2017, cât și din perioada următoare. Calendarul proiectelor din toamna lui 2017 este următorul: „Literatura tinerilor”, Neptun, 14-16 septembrie; Festivalul de Literatură de la Chișinău „Două state, o literatură”, 21-24 septembrie; Festivalul Național de Literatură „FestLit”, Cluj, 8-10 octombrie; Colocviul „Titu Maiorescu”, Timișoara, 10-12 octombrie; Premiul „Scriitorul anului”, Iași, 1-3 noiembrie; Premiul „Cartea Anului” acordat de revista „România literară”, 23 noiembrie.
Au fost prezentate câteva realizări semnificative ale U.S.R., precum majorarea cuantumului indemnizației de merit și soluția Curții Constituționale care a decis că Legea nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertisment este constituțională (Decizia nr. 495/ 04.07.2017).
A fost prezentată situația colectării timbrului cultural și a fost aprobată, în unanimitate, notificarea editurilor care nu au achitat U.S.R. sumele datorate. Situația la zi a proceselor în care a fost implicată U.S.R. (toate câștigate de către U.S.R. și unele, prelungite prin intervenții succesive de către reclamanți, obligați în instanță la achitarea cheltuielilor de judecată) a fost expusă de av. Corina Popescu.
Un alt punct pe ordinea de zi a fost aprobarea, prin vot, a trei indemnizații de merit, una fiind pentru minoritatea maghiară (Egyed Péter), celelalte două revenindu-le, în urma votului, lui Horia-Roman Patapievici și Eugen Suciu. (În urma decesului lui Mircea Ionescu-Quintus, o a patra indemnizație de merit a revenit următorului pe listă, George Volceanov.)
A fost solicitată aprobarea pentru începerea lucrărilor de reparații la Casa de Creație Neptun, iar la capitolul Diverse au fost discutate și aprobate următoarele puncte: înființarea unei Librării a U.S.R., cu evenimente culturale organizate ori girate de U.S.R., cofinanțarea Colocviului Național „Zilele Poeziei Iustin Panța”, Sibiu, noiembrie 2017 și a proiectului „Scriitorul anului” Iași.
Una dintre concluziile desprinse în urma conexării tuturor capitolelor din activitatea U.S.R. expuse la Consiliu a fost că atacurile concertate la adresa U.S.R. și acțiunile costisitoare în justiție (61 de procese și tot atâtea intervenții în procese!) nu au afectat (deși asta au intenționat) buna activitate a Uniunii în 2017, ca, de altfel, și în anii anteriori.
A fost totodată decisă data Consiliului Ordinar din noiembrie, și anume 23, când va fi definitivat Calendarul Electoral din 2018 și vor fi expuse acțiunile U.S.R. legate de Centenarul Unirii.