Primaria Municipiului Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Asociația Libris Cultural, Teatrul „Sică Alexandrescu” și Uniunea Junilor au organizat joi, 31 august 2017, un eveniment dedicat Zilei Limbii Române. Evenimentul a fost deschis public la ora 17.00 prin discursul viceprimarului Municipiului Brașov, Mihai Costel. Au urmat recitalul Corului Concentus, dirijor prof. Marius Modiga, lectură publică din poeziile autorilor brașoveni Mircea Brenciu, Cristian Muntean, Laurentiu-Ciprian Tudor, Cătălin Stanciu și Adrian Lesenciuc, cu implicarea actorilor Viorica Geantă Chelbea, Ligia Stan și Marian Râlea, recitalul Orchestrei Catelanii, prezentările cărților Duminica mare, autor Doru Munteanu și O istorie a Brașovului, autori Ion Dumitrașcu și Mariana Maximescu, prezentate de Adrian Lesenciuc. Programul s-a încheiat cu lansarea audiobook-ului Scrisori nedesfăcute (Nicu Alifantis) și cu un recital Nicu Alifantis & Zan.
Desfășurarea acestei prime ediții a Zilei Limbii Române la Brașov a fost foarte importantă deoarece:
1. Pentru evenimentul din acest an s-au implicat instituții publice și private: Primăria Municipiului Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Asociația Libris Cultural, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Uniunea Junilor;
2. Cu această ocazie a fost oferită publicului Piața Sf. Ioan, fosta parcare din spatele hotelului Aro Palace. În acest loc s-a semnat, în 7 martie 1395, primul tratat de alianță antiotomană, între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg;
3. Prin intermediul evenimentului a fost promovată ideea că așezarea limbii în albie ei literară s-a produs la Brașov, prin intermediul Primei Școli Românești, a tuturor tipăriturilor din acest centru cultural, al primei gramatici românești a lui Dimitrie Eustatievici, a primelor publicații românești, a primei asociații scriitoricești de pe teritoriul României, Societatea literară din 1821, din care au făcut parte și brașovenii Ioan Barac și Vasile Pop.
Înțelegând ca atare lucrurile, ne dăm seama că pe 31 august 2017, în Piața Sf. Ioan a avut loc un eveniment cu adevărat important în așezarea viitoare a Brașovului ca oraș cultural, pentru că un oraș care a radiat cultură între secolele al XVI-lea și al XIX-lea inclusiv nu poate decât să se întoarcă la propria menire.