Carti noi si expozitii la Filiala Cluj

Evenimente literare în România   12 Sep 2016

Joi, 15 septembrie 2016, ora 12, la sediul Filialei clujene a USR, are loc lansarea antologiei de autor Mariana Bojan, Rezervaţia patetică, volum apărut în Colecţia Echinox – seria de poezie a Editurii Şcoala Ardeleană şi ilustrat cu desene ale autoarei. Prezintă: Irina Petraş, Ion Pop, Horia Bădescu, Victor Cubleşan. Recită din versurile autoarei: Elena Ivanca.
Lansarea de carte va fi precedată de vernisajul expoziţiei de pasteluri Nud a aceleiaşi Mariana Bojan la Galeriile de Artă ale revistei Steaua. Prezintă Negoiţă Lăptoiu şi Adrian Popescu.

  • Întorcându-mă spre anii mulţi care au trecut de la primele afirmări ale celei dintâi „promoţii” de la „Echinox”, o regăsesc pe Mariana Bojan, ca poet şi plastician inspirat, care n-a pierdut nimic din prospeţimea frumoasă şi din candoarea tandru-melancolică a versurilor ce o situau de pe atunci printre vocile cele mai autentice ale vârstei sale lirice. Cititorii săi de acum, pot descoperi ori redescoperi în paginile acestei ample antologii o poezie curajoasă în fragilitatea ei, purtătoare de speranţă şi de vibrantă omenie. Pe o pagină a acestei cărţi e înscris şi versul între toate definitoriu : „Cine vine, cu lumină vine”. (Ion Pop)
    Echinoxistă din prima generaţie, dar apărându-şi autonomia cu o generoasă izolare, Mariana Bojan a început copilărindu-se şi a înaintat pas cu pas, vârstele biologice şi cele poetice neintrând în conflict şi ruptură, ci însoţindu-se în creşteri fireşti, de nimic din afară zorite. Poezia şi Pictura – cele două limbaje la îndemâna sa – slujesc fiinţa fragilă şi tenace rătăcită în „bestiarul somnolent”, insinuant despotic, în cele din urmă, al unei lumi care şi-a risipit minunile: „Singură / cu cei patru ochi ai mei / înspăimântaţi / intru cuminte şi surdă / în parcul chimerelor”. Privirea vastă astfel dobândită poleieşte feminin lucrurile şi îşi asumă responsabilităţi uriaşe. Vaga discursivitate a pânzelor sale ficţionând fantast în marginea realului îşi află isonul în aspra plasticitate a poemelor degustând „chimerele de soi”. (Irina Petraş)

Joi, 22 septembrie 2016, ora 12, la sediul Filialei, are loc lansarea volumului Literatura comparată la turnanta ultimului secol. Anxietăţi, paradigme, metode semnat de Vasile Voia şi apărut la Editura Univers. Despre autor şi despre carte vor vorbi Ştefan Borbély şi Constantina Buleu. Moderator: Irina Petraş. Iulian Boldea remarca la Vasile Voia „întâlnirea fericită a comparatismului ideilor cu estetica şi filosofia, unificate de un stil critic riguros, fără a fi pedant, erudit şi atent la nuanţele textului, dar şi la amplitudinea unor teme majore ale culturii şi literaturii universale”.

  • Literatura comparată la turnanta ultimului secol. Anxietăţi, paradigme, metode se vrea o replică, desigur întârziată, şi nu o preluare a titlului Raportului dn 1993 al lui Charles Bernheimer referitor la standardele disciplinei, care a avut un impact extraordinar, cu rezonanţe prelungite, asupra comparatismului mondial. Suntem ataşaţi direcţiei deschise şi promovate de René Wellek şi Peter Brooks, de René Etiemble şi Adrian Marino, cu accent pe literaritate, pe factorul estetic definitoriu în ordinea literarului. Atingerea lui, deplasarea într-un plan periferic a literarului, centrarea cercetării aproape în exclusivitate pe studii culturale, mai mult sau mai puţin avizate, mai mult sau mai puţin diletante, în absenţa unei teorii şi a unei metodologii coerente şi viabile presupune o imixtiune gravă în însuşi conţinutul ştiinţei literaturii. De aceea ne situăm principial de partea poziţiei ferme exprimate de Marino, în descendenţa lui Wellek şi Etiemble, a profesorilor de la Yale, Harold Bloom sau Peter Brooks, care au militat pentru menţinerea canonului tradiţional occidental şi a esteticului ca valoare primordială a operei literare.(Vasile Voia)

           Afis_Bojan_Expo_2_mc.jpg           afis_Rezervatia_Bojan_Final.jpg           Afis_Vasile_Voia_mc.jpg

 

Arhiva