Filiala București Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a dramaturgului Radu Dumitru.
Născut la București, în anul 1939, Radu Dumitru s-a afirmat relativ timpuriu în dramaturgie, dobîndind o mare notorietate cu piesa lui de debut: A opta zi, dis-de- dimineață (1969), montată și jucată stagiuni de-a rîndul al Teatrul Nottara, subiect a numeroase turnee internaționale. După succesul piesei cu care s-a impus atenției, dramaturgul s-a retras treptat din literatura dramatică, afectată de cenzură, pentru a reveni după 1989 cu alte piese, care însă nu au mai avut șansa unor montări, precum Bătături, bătături de fiecare zi și Portocala Verde, texte care constituie încercări inovatoare în dramaturgie.
Radu Dumitru a făcut parte dintr-un grup de dramaturgi de mare talent (Iosif Naghiu, Dumitru Solomon, Tudor Popescu, Romulus Guga și alții) care au beneficiat de micul dezgheț al comunismului de la sfîrșitul anilor 1960 și au fost victimele marelui îngheț care a urmat. Alegînd el însuși o existență discretă, Radu Dumitru va rămîne în memoria colegilor ca un om plin de bunătate și farmec personal. Prin dispariția sa, dramaturgia românească suferă o grea pierdere.