Lansarea volumului de poezii “Gravuri”, de Ion Horea
Joi, 5 decembrie, în sala Aula Magna a Universității “Petru Maior” din Târgu-Mureș, după deschiderea festivă a Conferinței Internaționale “Literatură, discurs și dialog multicultural”, ediția I, începând cu ora 11,00, în organizarea Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc lansarea volumului de poezii “Gravuri”, a poetului Ion Horea, originar din satul Petea de Câmpie, județul Mureș. Despre recenta apariție editorială, proaspăt ieșită de sub teascurile Editurii Ardealul, au vorbit criticii și istoricii literari Al. Cistelecan și Iulian Boldea, precum și poetul și eseistul Eugeniu Nistor, de această dată în postura de editor al cărții prezentate.
GALA PREMIILOR LITERARE
Casa de Oaspeți a Primăriei Târgu-Mureș, din cadrul Complexului de Agrement și Sport „Mureșul”, a găzduit vineri, 6 decembrie 2013, festivitățile organizate de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Târgu-Mureș, prilejuite de decernarea premiilor literare pentru anul 2012. La eveniment a participat, alături de scriitorii mureșeni, și acad. Alexandru Surdu, o personalitate tot mai prezentă în viața culturală a urbei.
Conform procedurilor deja cunoscute, scriitorii mureșeni s-au reunit sâmbătă, în cadrul unei ședințe festive a Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România – secția română, pentru a afla care sunt cele mai bune cărți ale anului 2012.
Juriul, format din criticul Cornel Moraru – președinte, criticul Iulian Boldea și poetul și prozatorul Zeno Ghițulescu – membri, a hotărât premierea celor mai buni autori la patru categorii de creație literară. Astfel, premiul pentru poezie i-a revenit lui Kocsis Francisko pentru volumul ”Melancolii în formă continuată”, Editura Ardealul Târgu-Mureș; premiul pentru critică literară a fost câștigat de Dorin Ștefănescu pentru volumul ”Înțelegerea albă. Cinci studii de hermeneutică fenomenologică”, Editura Paralela 45, Pitești; premiul pentru eseu i-a fost decernat lui Eugeniu Nistor pentru volumul ”Filosofie și comunicare”, Editura Academiei Române, în timp ce premiul pentru publicistică și memorialistică i-a fost acordat jurnalistului Lazăr Lădariu pentru volumul ”Memorii. File de jurnal. Confesiuni.”, Editura Nico Târgu-Mureș. Totodată, juriul Filialei Târgu-Mureș a USR a decis să îi acorde un premiu special și o diplomă aniversară scriitorului Ion Dumbravă, la împlinirea vârstei de 70 de ani.
În cadrul manifestării au fost felicitați de vicepreședintele filialei, criticul literar Iulian Boldea, toți scriitori, români și maghiari, care au împlinit în acest an vârste rotunde.
Editura ARDEALUL din TG. MUREȘ – 18 ani sub egidaUSR
Ajunsă la majorat, după cum spunea chiar fondatorul ei, scriitorul Eugeniu Nistor, Editura Ardealul din Târgu-Mureș, fondată de USR în anul 1995 și aflată sub egida onorifică a Uniunii Scriitorilor din România, a transmis un nou semnal de solidaritate și prețuire pentru autorii publicați sub sigla ei.
Astfel, în după amiaza zilei de 6 decembrie, în cadrul primitor oferit de Casa de Oaspeți a Primăriei municipiului Târgu Mureș, directorul Editurii Ardealul a acordat diplome de excelență mai multor personalități culturale. În fruntea listei s-au aflat academicianul Alexandru Surdu, președintele secție de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române și poetul Ion Horea, urmați de scriitorul Ion Ilie Mileșan, poeta Cornelia Toșa și, nu în ultimul rând, de poeta și traducătoarea Ileana Sandu, consilier pe probleme de cultură al primarului municipiului Târgu-Mureș.