A șaptea ediție a Turnirului de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România Natură și cultură la Colibița, 10-13 mai 2017

Cronici ale evenimentelor din 2017   21 May 2017

Turnirul de Poezie, proiect al Uniunii Scriitorilor inițiat de Gabriel Chifu, a consemnat, odată cu cea de-a șaptea sa ediție, intrarea într-un nou ciclu de viață. După prinele șase întâlniri, s-a încheiat turul complet al filialelor USR, iar noua etapă a început într-o formulă diferită, în care s-au înfruntat două echipe alcătuite din poeți ce fac parte din mai multe filiale. Cele două echipe au fost stabilite de către Consiliul USR, prin tragere la sorți, iar locul de desfășurare a colegialei confruntări poetice – menit să îmbine o puternică tradiție culturală – a fost desemnat Colibița (județul Bistrița-Năsăud), cu o gală finală la Bistrița.

Prin urmare, anul acesta, echipa I a reprezentat o „selecționată” formată din Ioan Barb (Sibiu), Mircea Bârsilă (Pitești), Liviu Capșa (Pitești), Emil Cătălin Neghină (Sibiu), Ioan Radu Văcărescu (Sibiu) și Ilie Vodăian (Pitești), în timp ce echipa a II-a a fost compusă din Costel Bunoaica (Dobrogea), Ovidiu Genaru (Bacău), Ion Tudor Iovian (Bacău), Cristian Pavel (Sud-Est), Paul Sârbu (Dobrogea), Andrei Velea (Sud-Est). Juriul celei de-a șaptea ediții, desemnat prin vot de către Consiliul USR, a fost alcătuit din Nicolae Manolescu (copreședinte), Gabriel Chifu (copreședinte), Dan Cristea, Angelo Mitchievici, Adrian Popescu, Alex Ștefănescu și Răzvan Voncu.

Cei 12 poeți participanți s-au înfruntat, prin creații nepublicate în volum, pe parcursul a trei runde. Conform regulamentului, prima rundă (desfășurată miercuri, 10 mai) a stabilit clasamentul pe echipe și, de asemenea, pe cei 6 semifinaliști. Aceștia au fost, în urma notelor acordate de fiecare membru al juriului, Mircea Bârsilă, Liviu Capșa, Ioan Radu Văcărescu, Ovidiu Genaru, Ion Tudor Iovian și Cristian Pavel. Ei s-au întâlnit în cea de-a doua rundă (desfășurată joi, 11 mai), în urma căreia au fost deciși cei trei finaliști: Mircea Bârsilă, Ioan Radu Văcărescu și Ovidiu Genaru. Ultima rundă, de vineri, 12 mai, a fost cea în care s-a decis câștigătorul Cununii de Lauri de la Colibița (Marele Premiu al Turnirului de Poezie) și, de asemenea, câștigătorul Premiului de popularitate, desemnat în urma votului publicului.
Începând cu această ediție, poeții concurează și pentru un al treilea premiu, care va încorona cea mai reușită lucrare consacrată spațiului cultural în care s-a desfășurat turnirul: într-un interval de o săptămână de la încheierea întâlnirii, participanții trebuie să trimită textele juriului, care va proclama câștigătorul, iar lucrările vor fi publicate în revistele Uniunii.

Tururile de lecturi au fost pigmentate cu vizite în spațiul cultural atât de bogat al Bistriței și Năsăudului. Joi a fost vizitată o stână din apropiere de Colibița și casele memoriale Liviu Rebreanu, de la Prislop, și George Coșbuc, de la Hordou, iar vineri, Mănăstirea Parva din Rebra.
Turnirul s-a încheiat sâmbătă, 13 mai, în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, din Bistrița. În fața unui public numeros, Nicolae Manolescu, copreședintele juriului, a anunțat premiile celei de-a șaptea ediții a Turnirului de Poezie al USR. Anul acesta, în premieră, cele două „selecționate” participante n-au putut fi departajate, trofeul pe echipe fiind atribuit ex aequo. În consecință, la ediția următoare, echipa „gazdă” va fi, la rândul ei, o selecționată a celor două echipe de anul acesta (mai puțin, desigur, câștigătorul Cununii de Lauri, care, conform regulamentului, nu se mai poate prezenta în actuala fază a competiției). Premiul de popularitate i-a revenit lui Cristian Pavel, în timp ce Marele Premiu, Cununa de Lauri de la Colibița, i-a fost decernat poetului Ovidiu Genaru. Cei doi poeți au citit din creația lor inedită, recitalul fiind completat de Adrian Popescu și Gabriel Chifu, care, ca laureați ai unor ediții anterioare, au completat strălucit gala bistrițeană.

Turnirul de Poezie de la Colibița s-a bucurat de susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (președinte, dl Emil Radu Moldovan) și a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița (director general, Ioan Pintea).

(Reporter)

Arhiva