Semnal de alarmă
Cultura în pericol
Recentul proiect de ordonanță de urgență al Guvernului la inițiativa Ministerului Finanțelor și susținut vehement de Premier la o întâlnire cu ziariștii a provocat deja câteva reacții publice.
Uniunea Scriitorilor din România se asociază comunității culturale trăgând un semnal de alarmă.
Înainte de orice, prevederile din proiect sunt, aproape fără excepție, contrare articolului 33 al Constituției României și altor câtorva legi.
Articolul 33 prevede obligația statului de a susține, prin toate mijloacele, cultura națională, în toate formele ei, atât sub raportul creației, cât și sub raportul accesului publicului la bunurile culturale.
Proiectul prevede un număr de măsuri care conduc la contrariul celor constituționale: diminuează drastic numărul unităților de cultură și al personalului angajat (care e compus din persoane cu o instruire specială și greu de format), limitează accesul public, centralizează și birocratizează deciziile, inclusiv cele administrativ-financiare, pe scurt, introduce restricții, în loc să acorde facilități.
În urgența adoptării ordonanței, Guvernul nu-și întemeiază inițiativa pe un calcul al reducerii cheltuielilor (e ușor de constatat că ele sunt minime) și, cu atât mai puțin, pe capacitatea Ministerului de Finanțe de a pune în practică în cursul anului 2023 măsuri atât de complexe, unele inaplicabile.
Motivul pentru dificultatea din urmă constă în destule prevederi confuze sau care se bat cap în cap.
În articolul 20 al proiectului, de exemplu, se prevede comasarea/ desființarea/ reorganizarea acelor instituții de cultură care:
1) au sub 50 de angajați;
2) „se calcă pe picioare“ (l-am citat pe Premier), atât din cauza unor similitudini cu activitatea desfășurată de alte instituții, cât și pentru că au același obiect de activitate.
Aplicarea prevederii de la punctul 1 înseamnă, indiferent de felul măsurii, dispariția a numeroase instituții de cultură: teatre, biblioteci, muzee, conservatoare, săli de expoziție, centre culturale și altele. Cum numărul lor este și așa insuficient în multe orașe (ca să nu mai vorbim de mediul rural, unde sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire), măsurile cu pricina pun cultura națională într-un pericol fără precedent.
Punctul 2 excelează prin absurditate: teatrele, bibliotecile, toate instituțiile de cultură în general sunt similare unele cu altele și au același obiect de activitate! Cu alte cuvinte, proiectul de ordonanță de urgență se referă la toate care au același profil, chiar și la cele care au peste 50 de angajați, câtă vreme criteriile sunt, conform proiectului, cumulative.
Aplicarea ordonanței de urgență va da o lovitură de grație probabil unicului domeniu prin care România își mai poate afirma identitatea spirituală. Fără alt câștig pentru guvernanți decât acela ironic de a-și dovedi, încă o dată, dragostea pentru cultura națională.
Uniunea Scriitorilor din România
Comunicat
Uniunea Scriitorilor din România a luat cunoștință cu indignare de condițiile subumane din azilurile de bătrâni, a căror existență, aproape peste tot în țară, a fost semnalată mai demult de ONG-uri și de mass-media, dar care nu a atras decât cu inexplicabilă întârziere atenția autorităților. În aceste aziluri ale groazei, cum au fost numite, foarte multe persoane în vârstă sau cu dizabilități, adesea și minori trăiesc ca în niște lagăre, private de cele mai elementare condiții de viață, supuse la rele tratamente, înfometate, brutalizate, fără asistență medicală și fără medicamente, silite la munci peste puterile lor. Ca instituție care apără valorile umanismului și este solidară cu persoanele aflate în dificultate, Uniunea Scriitorilor își manifestă compasiunea față de acești semeni ai noștri, cărora ar trebui să le respectăm demnitatea. Uniunea Scriitorilor nu poate rămâne nepăsătoare față de cei care au comis atrocitățile cu pricina, față de cei care le-au fost complici sau au tolerat acest comportament inuman. Uniunea Scriitorilor solicită, dincolo de pedepsirea tuturor vinovaților, o reformă radicală a sistemului de asistență socială din România, ca unică soluție pentru ca astfel de fapte abominabile să nu se mai repete.
Uniunea Scriitorilor din România
Inacceptabil!
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat definitiv pe cei doi șefi ai Securității în a căror răspundere directă stă uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, după un proces care durează din anul 2016. Lăsând la o parte lentoarea proceselor de după 1989, sunt de amintit două lucruri. Chiar soldate cu condamnări, atâtea procese n-au reușit să-i trimită după gratii pe vinovați, unii fugiți în străinătate, caz în care autoritățile judiciare românești n-au fost capabile să întocmească cereri suficient de solide de extrădare și nici să le pună sechestru pe avere. Al doilea lucru, nu fără legătură cu cel dintâi, este motivația sentințelor. Săptămâna trecută, ÎCCJ a motivat sentința în procesul Ursu într-un mod care întoarce instanțele judiciare postdecembriste în plin regim comunist, de la Dej la Ceaușescu: călăii lui Ursu nu pot fi condamnați, fiindcă Ursu n-a fost cu adevărat disident! Asta, fiindcă ar fi călătorit o dată în afara țării, ceea ce înseamnă că ar fi colaborat cu Securitatea! (Ne întrebăm ce vârstă or avea cei trei judecători de la ÎCCJ ca să nu știe că nu exista nicio legătură obligatorie între una și alta.) Și, apoi, există o definiție legală a disidenței? În fine, disident sau, în versiunea perversă a înalților magistrați, nu, Ursu a fost omorât în închisoare de un individ (condamnat!) la ordinul celor doi ofițeri de Securitate care se bucură astăzi de achitare. Ce argument mai bun pentru trimiterea în închisoare a călăilor ar fi avut judecătorii de la ÎCCJ și pentru a-i face dreptate lui Ursu? Inacceptabil! Dacă opinia publică rămâne nepăsătoare la acest abuz al justiției, unul printre altele, singura concluzie este că noi toți ne merităm soarta.
Uniunea Scriitorilor din România
Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022
Luni, 5 iunie 2023, a avut loc, în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române și a Teatrului Dramaturgilor Români din București, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România.
Nominalizări la Premiile Uniunii Scriitorilor din România
pentru anul 2022
Juriul, alcătuit din Mircea Mihăieș (președinte), Paul Aretzu, Dan Cristea, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu (membri), a stabilit următoarele nominalizări:
Proiectele Uniunii Scriitorilor din România
pentru anul 2023
1. O nouă contribuție la harta vie a literaturii române”, 24 ianuarie
2. Clubul de Lectură, Oltenița, ianuarie/ aprilie/ iulie/ octombrie
3. Festivalul de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”, ediția a III-a, Craiova-Băilești, 27-28 aprilie
4. Premiul „Garabet Ibrăileanu”, ediția a VI-a, Roman, mai
5. Premiul „Lucian Blaga”, ediția a VII-a, Alba Iulia, 9 mai
6. „Poezia la Iași”, ediția a X-a, 13-21 mai
7. Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, ediția XLII, Târgu-Jiu, 18-21 mai
8. Festivalul „Alexandru Macedonski”, ediția a V-a, Craiova, 2-3 iunie
9. Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2022, București, 5 iunie
10. Festivalul Naţional de Literatură „FestLit”, ediția a X-a, Cluj-Napoca, 7-9 iunie
11. Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a XIII-a, Alba Iulia, 10 iunie
12. Premiul „Mihai Eminescu”, ediția a XXXIII-a, Botoșani, 15 iunie
13. ART CITY – Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port la Dunăre”, ediția a II-a, Galați, 29 iunie-1 iulie
14. „Toamna bacoviană a scriitorilor”, Bacău, septembrie
15. „Literatura tinerilor”, ediția a VI-a, Neptun, 15-16 septembrie
16. Colocviul Naţional de Proză, ediția a XIV-a, Alba Iulia, 4-5 octombrie
17. Festivalul de Poezie, ediția a II-a, Constanța, 6-8 octombrie
18. Turnirul de Poezie, ediția a XII-a, 14-21 octombrie, Antalia
19. Interferențe literare româno-maghiare, ediția a VI-a, Târgu Mureș, 21 octombrie
20. „Scriitorul Anului”, ediția a VIII-a, Iași, 2-4 noiembrie
21. Festivalul „Limba română”, ediția a III-a, Brașov, 8-9 noiembrie
22. Colocviile Tinerilor Scriitori, Alba Iulia, 10 noiembrie
În perioada 29 iunie – 1 iulie 2023, la Galați, într-o foarte plă...
Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România a organizat luni, 3 aprilie 2023, tr...
În zilele de 15 – 16 septembrie 2023 a avut loc, la Casa Scriitorilor „Zaharia Stancu” din stațiunea Neptun – Olimp,...