A plecat dintre noi poetul și publicistul Ion Ghera.
S-a născut la 15 iulie 1947, în Ohaba-Mâtnic, judeţul Caraş-Severin.
Între 1954-1958, a urmat şcoala primară și gimnaziul în satul natal și, ulterior, cursurile Liceului Nr. 2 din Caransebeş. Între anii 1964-1967, și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Timişoara.
A fost profesor de limba și literatura română la şcolile generale din Zorile şi Ohaba-Mâtnic, instituții la care a ocupat și funcția de director.
Ion Ghera s-a remarcat ca epigramist, publicist şi poet.
A debutat, în 1967, cu epigrame, în revista „Urzica”.
Adevăratul debut literar l-a înregistrat însă cu poezie în grai bănăţean: volumul „Cireşul păsăresc” (1999).
Temele fundamentale ale creației sale sunt viaţa şi moartea, satul tradiţional, ţăranul şi universul său rural, stări şi conflicte psihologice etc.
A deținut, din 2003, funcția de Preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean și a contribuit esențial la editarea revistei „Tăt Banatu-i Fruncea” (făcând parte din Colegiul Director al acesteia), precum şi la buna organizare a Festivalului de poezie în grai de la Ohaba-Mâtnic.
A colaborat la numeroase publicații, precum: „Tăt Banatu-i fruncea”, „Orizont”, „Urzica”, „Timpul”, „Semenicul”, „Redeşteptarea”.
A publicat următoarele volume: „Cireşul păsăresc”, versuri; „Spin alb”, epigrame şi cugetări în versuri; „Ohaba-Mâtnic îi inima mié”, versuri în grai; „Duminica Soarelui”, versuri; „Ţăran dă Ohaba-Mâtnic”, versuri în grai; „Spin galben”, epigrame şi alte catrene; „Lacrimi de pământ”, versuri; „Setea de lumină”, versuri; „Amprentele durerii”, versuri; „Albavestire”, versuri; „Epistole de la malul inimii”, versuri; „Scara luminii”, versuri; „Cercul de pământ”, versuri; „Cuibar de dor”, versuri; „Sâmbăta verbelor”, versuri.
A fost prezent în numeroase antologii și volume colective, între care: Săraşi bogaţ, versuri în grai bănăţean; La Poşmândre; Antologia poeziei în grai bănăţean; Nichifor Mihuţa şi urmaşii săi; Constelaţia Apostrof-Epigrame; Poezie în grai bănăţean.
A publicat, în colaborare cu Ion Căliman şi Georgeta Popa, „Poezia dialectală în context actual”, vol. I și II.
În personalitatea lui Ion Ghera s-au întâlnit, într-o fericită simboză, artistul-om şi omul-creator, cu o etică înaltă, mişcătoare de energii și generatoare de cultură profundă.
Prin plecarea dintre noi a poetului Ion Ghera, comunitatea literară din partea de vest a țării suferă o mare și ireparabillă pierdere.