Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România din 20 august 2024

Comunicate   22 Aug 2024

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România s-a întrunit marți, 20 august 2024, într-o ședință condusă de președintele Uniunii, Varujan Vosganian.
Comitetul a analizat propunerile Filialelor pentru invitarea în USR a unor de membri de onoare din străinătate.
S-au recapitulat categoriile de cheltuieli permise din fondurile Filialelor.
S-a stabilit înființarea unei comisii de critici literari pentru a se alcătui o listă de cărți valoroase – din 1990 până în prezent – propuse spre traducere, precum și activarea unei comisii pentru a contribui la prezența mai extinsă a scriitorilor din manualele școlare.
Au fost stabilite contribuțiile Uniunii Scriitorilor la manifestările „Anului Eugen Lovinescu” (centenarul apariției „Istoriei civilizației române moderne”).
De asemenea, Comitetul i-a dat mandat președintelui USR pentru a iniția demersuri la Ministerul Culturii pentru actualizarea finanțării revistelor (potrivit Art. XIX, alin. 1-2, din O.U.G. 31/2024), precum și pentru discuții privind finanțarea proiectelor din semestrul al II-lea.
Au fost inițiate un concurs pentru numirea redactorului-șef la revista „Luceafărul de dimineață” și un parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.
S-a discutat situația actuală a categoriilor de vârstă ale membrilor USR și s-au propus măsuri pentru următoarea ședință a Consiliului USR: un program-cadru care să stimuleze tinerii scriitori.
S-au stabilit listele de premii eligibile pentru acordarea indemnizației de merit și pentru intrarea în USR a tinerilor scriitori.
S-au discutat programul vizitei scriitorilor spanioli (programată în luna mai 2025), ca și necesitatea identificării instituțiilor și organizațiilor similare în cadrul țărilor din Uniunea Europeană și din afara ei pentru inițierea unor programe de colaborare și parteneriate cu acestea.
Președintele USR a informat Comitetul Director despre primele consultări privind posibilitatea accesării unor fonduri europene de către Uniune.
Comitetul a aprobat planul de măsuri ce decurge din programul de candidatură al actualului președinte și a analizat posibilitatea unor proiecte comune cu Banca Națională a României.
De asemenea, s-a stabilit continuarea unui program pentru păstrarea memoriei scriitorilor (plăci memoriale, denumiri de instituții etc.).
Comitetul a decis înaintarea unei cereri de colaborare către centrul PEN România.

Arhiva