Festivalul Național de Literatură „Tudor Arghezi” Ediția a XLIV-a

Comunicate   17 Jun 2024

În perioada 24-26 mai 2024 a avut loc, la Târgu-Jiu și Târgu-Cărbunești, a XLIV-a ediție a Festivalului de Literatură „Tudor Arghezi”, organizat de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj și al Primăriei Târgu-Cărbunești, avându-i ca parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Primăria și Consiliul Local Târgu-Cărbunești, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Mănăstirea „Lainici” și Primăria Comunei Turburea.

Scriitori din țară au participat la excursii culturale, lansări de cărți, vernisaje de expoziții, dar și la un recital poetic care a avut loc la Biblioteca Județeană „Christian Tell” și la Casa de Cultură „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești, la care au citit toți poeții prezenți. Recitalul a fost moderat de Horia Gârbea, laureat al ediției 2021.

Președintele juriului a fost, conform tradiției, unul dintre laureații Premiului Național „Tudor Arghezi” la ediția precedentă, Vasile Popovici. Președintele de onoare al juriului a fost criticul Gheorghe Grigurcu, care a acordat trei premii pentru grupaje de poezie, precum și două premii „Opera Prima” pentru volume de versuri debutantelor Aurora Popescu și Lidia Zadeh Petrescu.

La secțiunea Arghezologie, premiul i-a revenit criticului craiovean Dan Ionescu.

Pentru activitatea sa semnificativă, poetul Marius Marian Șolea a fost premiat la secțiunea Scriitori gorjeni.

Conform regulamentului, Premiul Național „Tudor Arghezi” – Opera Omnia s-a acordat de către Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România unui poet și unui critic de reputație națională. În acest an premiile le-au revenit lui Gabriel Chifu și lui Ion Bogdan Lefter.

În cadrul ceremoniei de decernare de la Centrul Cultural din Târgu-Cărbunești, cei doi laureați au primit din partea primarului orașului gorjean, Dănuț Birău, titlul de Cetățean de Onoare.

Arhiva