Festivalul Naţional de Literatură „FestLit” Ediția a XI-a

Comunicate   17 Jun 2024

La Cluj-Napoca, în zilele de 13 și 14 iunie 2024, s-a desfășurat a XI-a ediție a Festivalului Național de Literatură „FestLit”.

Ediția din acest an a fost dedicată Filialelor din Transilvania ale Uniunii Scriitorilor din România de la înființarea cărora s-au împlinit 75 de ani.

În prima zi a avut loc un „Rond de Gală al Poeților” la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul „Simion Bărnuțiu”. Recitalul a fost prefațat de cuvinte introductive rostite de Irina Petraș, președintele Filialei Cluj, și Varujan Vosganian, președintele interimar al Uniunii Scriitorilor.

Apropiata comemorare a morții lui Mihai Eminescu a fost marcată de considerații asupra operei sale, prezentate de Florina Ilis.

În continuare, cei prezenți au avut ocazia să asculte câteva amintiri relatate de poetul Aurel Rău, decan de vârstă al scriitorilor clujeni și singurul membru al Filialei Cluj încă de la înființarea sa, în 1949.

Alte momente din viața Filialei au fost narate de acad. Ion Pop, spiritus rector al revistei Echinox.

A urmat un semnificativ recital de poezie al clujenilor și invitaților din alte Filiale, între care: Horia Bădescu, Adrian Popescu, Varujan Vosganian, Letiția Ilea, Vasile Igna, George Vulturescu, Olimpiu Nușfelean, Hristina Doroftei, Laurențiu Ciprian Tudor, Horia Gârbea, Traian Ștef.

Un intermezzo muzical a fost asigurat de Camerata ATELIDRA.

A doua zi, la sediul Filialei Cluj a fost lansat volumul realizat de Irina Petraș „Cartea cărților copilăriei” și a avut loc Colocviul „Transilvania scriitorilor”.

Intervenția introductivă a aparținut acad. Ioan-Aurel Pop.

Mesageri ai Reprezentanțelor Filialei Cluj și ai celorlalte Filiale au prezentat activitățile lor literare curente, care au conturat bogăția de evenimente cu care literatura contemporană din Transilvania se alătură unei tradiții ilustrate de autori de patrimoniu precum: Ioan Slavici, Ion Agârbiceanu, George Coșbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga.

Ediția din acest an a Festivalului Național de Literatură „FestLit” a fost una semnificativă prin efortul deosebit al conducerii Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

coerta-cartile-copil-riei-cluj.jpg

Arhiva