Turnirul de Poezie de la Dion

Comunicate   11 Jun 2024

În perioada 4-9 iunie 2024, în Leptokarya, Grecia, s-a derulat cea mai recentă ediție a Turnirului de Poezie.

Evenimentul este un proiect al Uniunii Scriitorilor din România (unul dintre cele mai consistente) și a fost realizat, și la această ediție, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român.

Juriul acestei ediții a Turnirului de Poezie a avut următoarea componență: Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu (președinte), Vasile Spiridon și Varujan Vosganian.

La ediția de anul acesta s-au confruntat 6 poeți de la Filiala Craiova și 6 poeți de la o echipă mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov, cu toții desemnați de Comitetele de Conducere ale celor 3 Filiale.

Componența echipei Filialei Craiova a USR a fost următoarea: Paul Aretzu, Cristian Liviu Burada, Dan Ionescu, Nicolae Jinga, Spiridon Popescu și Constantin Urucu.

Pentru „selecționata“ mixtă a celor două Filiale (Brașov și Sibiu) au intrat în competiție: Magda Mirea, Cristian Muntean, Costel Nedelcu, Savu Popa, Mihai Posada, Ionel Șimota.

În conformitate cu regulamentul concursului, după prima secvență a Turnirului au rămas în competiție următorii poeți: Constantin Urucu, Savu Popa, Mihai Posada, Magda Mirea, Paul Aretzu și Nicolae Jinga.

În finala Turnirului s-au calificat: Constantin Urucu, Savu Popa, Paul Aretzu și Nicolae Jinga.

Echipa Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a fost desemnată echipa câștigătoare a Turnirului.

Marele Premiu al Turnirului de Poezie de la Dion i-a revenit lui Paul Aretzu, iar Premiul Special al Juriului a fost adjudecat de Nicolae Jinga; ambii laureați fac parte din echipa câștigătoare a acestui Turnir.

De menționat și faptul că, la jumătatea Turnirului de Poezie de la Dion, o delegație importantă de scriitori români a avut o foarte bună întâlnire de lucru cu o delegație de scriitori din Salonik. Între aceștia: Chloe Koutsoumpeli (președinte), Petros Golitsis, Chryssa Vlachou, Georgia Makrogiorgou, Ria Felekidou, Eirini Ioannidou și Theo Kalamboukas.

Arhiva