In memoriam Nicolae Rotaru

In Memoriam   01 Apr 2024

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu durere dispariția scriitorului Nicolae Rotaru, membru al Filialei București – Literatură pentru Copii și Tineret (din cadrul Uniunii Scriitorilor din România) și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.

Nicolae Rotaru s-a născut la Glîmbocata, Argeş, la 28 martie 1950.

A fost ofiţer de carieră, promoţia 1972 (transmisionist, în retragere din Jandarmeria Română cu grad de general de brigadă, medaliat cu Virtutea Militară în rang de Cavaler).

Nicolae Rotaru a fost validat de 3 concursuri de debut editorial între anii 1982-1985.

A fost ziarist profesionist (membru fondator al UZPR în 1991, fost director al mensualului Pentru Patrie şi deţinător al Ordinului Ziariştilor Cl. I Aur).

După retragerea din activitatea jurnalistă, a fost profesor universitar.

A deținut titlurile de Cetăţean de Onoare al comunei Leordeni şi al judeţului Argeş, a obținut Premiul „Opera Omnia” al Filialei București – Literatură pentru Copii și Tineret (2018), Trofeul „Împliniri scriitoriceşti” al UZP (2020) și Premiul „Cartea Anului” acordat de Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret (2023).

A fost autorul a peste 150 de cărţi, din care peste 100 de beletristică.

A scris scenarii şi comentarii de film și a fost inițiatorul cenaclului literar „Ex libris”.  

A fost senior editor, membru în colegii de redacţie şi jurii, creator de reviste şi titular de rubrică în numeroase reviste.

În ultimii 7 ani a fost membru în juriile naționale ale Concursului „Tinere condeie”.

S-a numărat printre autorii care semnează articole în noua revistă pentru copii a Uniunii Scriitorilor din România, „Dimineața cuvintelor”.

Recent a fost aniversat la Casa de Cultură a Ministerului de Interne, prilej cu care au apărut 11 volume noi la Editura Fast Editing.

Arhiva