In memoriam Alex Ștefănescu

In Memoriam   26 Feb 2024

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu mare durere încetarea din viață a scriitorului Alex Ștefănescu, critic și istoric literar, publicist cultural de mare notorietate.

Alexandru Ștefănescu (mai cunoscut cu prenumele Alex, cu care semna) s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, unde părinții săi (tata originar din Herța și mama din Nordul Moldovei) au locuit temporar.

Viitorul scriitor a urmat școala primară și liceul la Suceava și a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în 1970.  

A lucrat succesiv în redacțiile publicațiilor TomisSLASTRomânia liberă și Magazin.

Din 1990 a fost redactor la România literară și între anii 1995–2010 a fost redactor-șef al acestei reviste.

Ulterior a fost redator-șef al revistei Luceafărul de dimineață.

La sfârșitul lui 1994 a înființat editura Mașina de scris, condusă de soția sa.

A fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002.

A realizat numeroase scenarii de televiziune și emisiuni TV legate de cultură pentru posturi TV: Realitatea TV, TVR Cultural, Nașul TV, Trinitas. Emisiunile sale au fost premiate de asociații ale realizatorilor TV.

Alex Ștefănescu a debutat în anul 1977 cu critică literară (Preludiu, Ed. Cartea Românească) și a publicat mai multe volume în acest domeniu, iar în paralel cărți de memorialistică: Gheața din calorifere și gheața din whisky (jurnal politic, 1990-1995); Jurnal secret; Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări, volum reluat în variante extinse timp de peste un deceniu; o piesă de teatru: Melania și ceilalți (love story în lift), 2004. În anul 2005 a publicat lucrarea intitulată Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), concepția grafică: Mihaela Șchiopu, fotografii: Ion Cucu, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Academiei Române.

În anul 2019 a publicat volumul Eminescu, poem cu poem. Postumele, pentru care a primit Premiul „Cartea Anului” al revistei România literară și Premiul pentru eminescologie atribuit de Fundația „Credință și creație. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”.

A mai publicat ulterior volume de amintiri.

Alex Ștefănescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1977 și a fost membru al Consiliului și al Comitetului Director al USR, având mai multe mandate.

S-a implicat în politică în calitate de membru al PNȚCD și a candidat pentru Senat din partea acestui partid.

Pentru activitatea sa culturală, Alex Ștefănescu a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Prin dispariția lui Alex Ștefănescu, literatura și publicistica de cultură din România suferă o grea pierdere.

Arhiva