In memoriam Edith (Guip) Cobilanschi

In Memoriam   19 Jan 2024

e.cobilanschi.jpgA plecat dintre noi poeta, prozatoarea și jurnalista Edith (Guip) Cobilanschi.

Născută la 13 iulie 1937, în Oțelul Roșu, județul Caraș-Severin, a urmat gimnaziul la Școala „Simion Bărnuțiu” (Școala Generală nr. 21), Liceul Comercial de fete din Timișoara și a fost licențiată a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Filologie – Secția Germanistică.

A fost profesoară la diferite școli din Reșița și Timișoara, inclusiv, în ultima parte a carierei, la Liceul „William Shakespeare”.

A debutat în literatură cu volumul Poesie des Banater Berglands (1999).

A colaborat la publicații precum: Neuer Weg, Tribuna școlii, Banater Zeitung, Neue Banater Zeitung, Lot und Waage (Austria), Rot, Weiss, Rot (Austria), Echo (Reșița), Reflex (Reșița), Bocșa culturală (Bocșa Montană), Nedeia (Reșița).

În 2007 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat numeroase volume, între care: Dem Banat in tiefster Dankbarkeit (Banatului cu adânci mulțumiri), 2000; Erinnerungen von früher und gestern (Amintiri de demult și de ieri), 2001; Bekannte und unbekannte Banater (Bănățeni cunoscuți și necunoscuți), 2002; Charakterbilder im Wandel der Zeit (Caractere la răscrucea vremilor), 2006; Süβes Heimweh, bitteres Fernweh (Dulce dor de casă, amar dor de ducă); În hora ielelor (2012); Schulmeisterin im Osten (Dăscăliță în răsăritul Europei) , 2012; Immer nur lächeln, niemals betrübt (Zâmbește mereu, nu te-ntrista), 2014; Erinnerung – du einzig bleibend Gut (Când amintirile mă cheamă), 2017.

A fost prezentă în antologii și a tradus în limba germană lucrări ale unor cunoscuți scriitori timișoreni.

Pentru activitatea sa didactică și culturală a fost recompensată cu importante premii și distincții: Premiul cu medalie Centenarul Alexander Tietz, 1898-1998, Reșița; Medalia Otto Alscher, 1880-2000, Reșița; Diploma de onoare a orașului Neumarkt, cu Acul de argint (2011, Austria); Diploma de onoare – 60 ani de lectură la Bocșa – 2013; Diploma de excelență – Bocșa 2014; Agrafa prieteniei – Casa Europei (2006, Austria); Crucea de merit în aur (2006, Ambasada Austriei-București).

Fire jovială și deschisă, iubită și apreciată de colegi și de întreaga comunitate intelectuală timișoreană, Edith (Guip) Cobilanschi lasă în urmă, prin plecarea sa, un gol imens și o iremediabilă tristețe.

Arhiva