Turnirul de Poezie de la Alanya Ediția a XII-a

Comunicate   24 Oct 2023

     Între 14 și 21 octombrie 2023 s-a derulat la Alanya, în Turcia, ediția a XII-a a Turnirului de Poezie.

     La ediția de anul acesta a Turnirului de Poezie de la Alanya s-au confruntat 12 poeți (câte 6 din fiecare echipă) de la Filiala București – Poezie și, respectiv, de la o echipă compusă din Filiala Brașov și din Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România.

     Componența echipei Filialei București – Poezie a fost: Flavia Adam, Liviu Capșa, Ion Cocora, Miruna Drăghici, Emilian Iachimovski și Cosmin-Andrei Tudor. Pentru selecționata Filialelor Brașov și Sibiu au intrat în competiție: Adrian Alui Gheorghe, Adrian Lesenciuc, Cristian Muntean, Savu Popa, Laurențiu-Ciprian Tudor și Ioan Radu Văcărescu.

     Juriul celei mai recente ediții a Turnirului a avut următoarea alcătuire: Dan Cristea (președinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu, Vasile Spiridon.

    Câștigători ai acestei ediții au fost: Adrian Alui Gheorghe și Ioan Radu Văcărescu (deținătorii, ex-aequo, ai Cununii cu Lauri), Emilian Iachimovski (Premiul Special) și echipa mixtă, compusă din poeți din Filiala Brașov și din Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România.

     La debutul Turnirului de Poezie, în data de 15 octombrie, a avut loc o întâlnire între poeți și critici literari români și poeți turci din Istanbul și Antalya: poetul și universitarul Ersin Engin, poeții Musa Firat, Turgay Degimenci și Harun Yigit.

     Discuțiile – foarte interesante – s-au referit la teme precum condiția poetului și a poeziei actuale, dar și la felul cum este configurată piața de receptare a literaturii și a poeziei în cele două țări.

     Au fost discutate perspective ale colaborării viitoare între scriitorii români și cei turci. La finalul întâlnirii, scriitorii celor două delegații au făcut schimb de publicații și cărți.

     Pentru sprijinul acordat, le adresăm mulțumiri deosebite Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.

Arhiva