In memoriam Adrian Munțiu

In Memoriam   02 Oct 2023

     Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe încetarea din viață a scriitorului Adrian Munțiu, membru al Filialei București – Proză.  
     Adrian Puiu Munțiu (5 august 1936 – 25 septembrie 2023) a fost scriitor, editor și producător la Televiziunea Română. 
     S-a născut la Cărpiniș, județul Alba. 
     Între anii 1950-1954 a studiat la Școala Tehnică Secundară din Veștem, Sibiu. Având un fișier „problematic”, Adrian Munțiu nu a fost acceptat la niciun liceu teoretic, ci numai la o școală tehnică. În 1954 a reușit să se înscrie la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a studiat între anii 1954-1957.   
     Adrian Munțiu și-a început cariera de scriitor în 1956, când a intrat în Cenaclul „Orizonturi Noi” din Sibiu. În 1959, ciclul de poeme Valuri sfâșiate a fost premiat la București la concursul literar al tinerilor scriitori în cadrul celui de-al VII-lea Festival Mondial al Tineretului.  
     A debutat  publicistic în ziarul „Flacăra Sibiului” în 1957 și a publicat în revista „Luceafărul” în 1960. În același an a debutat editorial în placheta colectivă Trei zboruri. Participă și cucerește primul loc la Festivalului Internațional al Tinerilor la Helsinki (1962). Acest succes a atras atenția unor scriitori importanți ca Nicolae Manolescu. Secretarul Uniunii Scriitorilor din România, Ion Brad, a fost la rândul lui impresionat de versurile tânărului laureat. Împreună cu poetul Tiberiu Utan, s-a dus la Sibiu să îl cunoască pe tânărul premiat. Acesta a fost angajat de Ion Băieșu la „Scânteia Tineretului”, cu declarația că nu își cunoaște tatăl, pentru a nu fi refuzat din cauza „dosarului” de cadre.
     Tot cu ajutorul lui Ion Brad, a fost transferat la Televiziunea Română, condusă atunci de Octavian Paler.
     Adrian Munțiu a început cariera la televiziune în 1967, ca redactor la redacția literară a TVR. În 1968, Adrian Munțiu a fost admis la Universitatea din București.
     În paralel cu studiile la facultatea din București, Adrian Munțiu scrie și publică volumele de versuri: Vârsta cunoașterii, 1962; Fața a doua, 1967; Chipul cioplit, 1967. 
     După absolvire a continuat să scrie și a publicat volume de poezii (Până la Iov; Pământul din statui), literatură pentru copii (Iepurașul Iepurilă; Circul; Școala jucăriilor; Planeta Copiilor și altele), piese de teatru și opereta Răscrucea, jucată la Teatrul Național din Timișoara. A publicat romanele Ringul (1971) și Blazonul (1984).  După 1989 și-a continuat activitatea literară cu volumele: Caii de la bicicletă – roman; Arlechiniada și Singur între două milenii – versuri. Ultimul roman, Praful de pe tobă. Cartea mamei, a apărut în 2013.
     Adrian Munțiu s-a stins pe 25 septembrie 2023. 
     Prin dispariția lui, literatura română suferă o dureroasă pierdere.

Arhiva