In memoriam Alecu Ivan Ghilia

In Memoriam   07 Jun 2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe încetarea din viață a scriitorului Alecu Ivan Ghilia

Alecu Ivan Ghilia (pseudonim literar al lui Alexandru Ivan) a fost prozator, poet, scenarist de film și artist plastic. 

S-a născut la 1 martie 1930, în satul Ghilia, comuna Sendriceni, județul Dorohoi. 

A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948-1950) și apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. 

A lucrat ca redactor la Contemporanul, Gazeta literară, Luminița. A fost redactor-șef la redacția de scenarii a Studioului Cinematografic București (1967-1969). 

Opera deosebit de bogată a lui Alecu Ivan Ghilia cuprinde romane, volume de povestiri, volume de reportaje și de versuri, scenarii de film. 

Dintre romanele sale amintim: Appassionata, Recviem pentru cei vii, Vremea demonilor, Nopțile Negostinei, Dragostea câinelui de pază, Un Oscar pentru Ana, Întoarcerea bărbaților, Piramida

Scenarii de film: O dragoste lungă de o seară (1963), regizor: Horea Popescu; Sărutul (1964), regizor: Lucian Bratu – după romanul Ieșirea din Apocalips (1960); Războiul domnițelor (1969), regizor: Virgil Calotescu; Mânia (1978), regizor: Mircea Veroiu.    

Alecu Ivan Ghilia a primit numeroase premii literare, printre care Premiul Academiei Române și două premii ale Asociației Scriitorilor din București.

Prin dispariția lui Alecu Ivan Ghilia, literatura română suferă o dureroasă pierdere.

Arhiva