In memoriam Ileana Corbea Florescu

In Memoriam   11 May 2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu durere încetarea din viață a scriitoarei și realizatoarei de emisiuni radio Ileana Corbea Florescu.

S-a născut la 1 februarie 1942, a absolvit Facultatea de Litere a Universității București.

Ileana Corbea Florescu a fost realizator de emisiuni istorico – literare la Radio România Cultural încă din anii 1960. Valoarea documentului audio, înscrierea lui în circuitul istoriei literare românești au fost pentru Ileana Corbea Florescu puncte de interes major în activitatea radiofonică.

Scriitorii români din exil au fost subiectul cercetărilor sale, alături de criticul și istoricul literar Nicolae Florescu, soțul său. După moartea acestuia, în 2013, Ileana Corbea Florescu i-a continuat munca de cercetare, a editat volume de istorie literară și mai ales a avut tenacitatea să tipărească pe cont propriu revista Jurnalul literar, reînființată în 1990 de Nicolae Florescu, ultimul număr apărând în aprilie 2023. A publicat împreună cu Nicolae Florescu volumele: Biografii posibile (vol I-III, 1973-1983); Resemnarea Cavalerilor, 2002; Convorbiri peste timp, 2003, iar în 2008, Lecturi tardive, sub semnătura sa. Multe dintre aceste biografii, convorbiri sau lecturi au fost difuzate la radio de-a lungul anilor, în numeroasele emisiuni pe care le-a realizat: Scriitori la microfon, Acasă la ..., Prietenii mei scriitori, Convorbiri peste timp, Cărți, idei, manuscrise, Diaspora literară.

Ileana Corbea Florescu a fost dedicată istoriei literare, cercetării amănunțite a operelor, manuscriselor, schimburilor epistolare ale oamenilor de cultură cu sentimentul unei datorii de împlinit față de cultura română.

Prin dispariția sa, lumea literară românească suferă o grea pierdere.

Arhiva