In memoriam Ion Cepoi

In Memoriam   27 Apr 2023

     Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă întristare dispariția scriitorului Ion Cepoi, membru al Filialei Craiova.
     Ion Cepoi s-a născut la 13 august 1951, la Tg-Jiu. A urmat cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și ale Facultății de Litere (română-italiană) a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a debutat ca poet în primul an de studenție (1970), în revista Alma Mater.
     A fost profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Sulina, apoi a venit în Gorj ca director al Casei de Cultură a Municipiului Târgu-Jiu, consilier superior al Inspectoratului Județean pentru Cultură și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. A fost și secretar literar al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
     A inițiat numeroase programe și proiecte culturale la nivelul județului Gorj, între care Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, manifestare de anvergură, și realizarea Muzeului „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești.
     A debutat editorial în 1981, cu poezia Reportaj din secolul XX. A mai publicat volume de proză (Scrisori de la mila 0, Singurătatea alegătorului de cursă lungă, Zmeul de hîrtie.
     A realizat o monografie a Teatrului „Elvira Godeanu” și o biografie a actriței Elvira Godeanu.
     Pentru activitatea sa a primit în 2019 Medalia „Meritul Cultural”, iar în 2022 o diplomă de onoare a Uniunii Scriitorilor din România.
     Prin dispariția lui Ion Cepoi, cultura și literatura noastră suferă o regretabilă pierdere.

Arhiva