In memoriam Răzvan Theodorescu

In Memoriam   07 Feb 2023

Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe dispariția dintre noi a academicianului Răzvan Theodorescu, istoric și istoric de artă de largă reputație națională și internațională.

Emil Răzvan Theodorescu s-a născut în anul 1939 la București.

A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti și a devenit doctor în Ştiinţe Istorice al aceleiași Universități.

A lucrat în calitate de cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, profesor la Universitatea de Arte din București.

A fost Președinte Director General al Societății Române de Televiziune și a avut două mandate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

A fost, de asemenea, secretar general al Asociației de Studii Sud-Est Europene, șeful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte, rector al Academiei pentru Studiul Istoriei Culturii şi al Religiilor, rector al Universităţii Media.

A fost ales senator PDSR de Iași în anul 2000 și a fost Ministrul Culturii și Cultelor, ulterior fiind ales senator PSD de Botoșani în 2004.

În ultimii ani a fost Viepreședintele Academiei Române.

Răzvan Theodorescu a publicat numeroase lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate. Pentru acestea, a primit numeroase recunoașteri: Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze (1997), Laureat al Premiului Bernier al Institutului Franței, Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, Premiul „Nicolae Iorga” al Centrului Internațional Ecumenic pentru Dialog Spiritual, Premiul Herder al Universității din Viena.

A fost, de asemenea, Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universități, membru al unor academii din străinătate.

Răzvan Theodorescu a devenit membru corespondent al Academiei Române în 1993 și membru titular în anul 2000.

Prin încetarea din viață a academicianului Răzvan Theodorescu, întreaga cultură română suferă o grea, ireparabilă pierdere.

Arhiva