Festivalul „Literatura tinerilor” Ediția a V-a

Comunicate   20 Sep 2022

Între 14 și 16 septembrie 2022, la Casa de Creație a Scriitorilor „Zaharia Stancu” de la Neptun, a avut loc cea de-a cincea ediție a Festivalului „Literatura tinerilor”, proiect organizat de Uniunea Scriitorilor din România și dedicat tinerilor autori din toate genurile literare.

Proiectul, care a fost finanţat de Ministerul Culturii și din fonduri proprii ale USR, a debutat cu o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la Filialele Uniunii.

În urma selecției făcute în Filialele Uniunii Scriitorilor din România, cei care au intrat în competiția de la Neptun au fost următorii: Virgil Botnaru, Lena Chilari, Andrei Victor Cojocaru, Oxana Gherman, Iulia-Anamaria Ghidiu, Constantin Daniil Iftime, Varjan-Popescu Florin-Mihai, Valentina Miroiu, Vasile Prode, Ioana Zenaida Rotariu, Alexandru Gabriel Stan, Miruna Todor.

În cadrul Festivalului, tinerii scriitori au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu format din scriitori şi critici consacraţi. Anul acesta, juriul a avut următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Horia Gârbea și Răzvan Voncu.

De asemenea, cu aceeași ocazie, tot la Neptun, tinerii au participat la o dezbatere cu o bună tensiune a ideilor despre condiția actuală a literaturii tinere din România. Discuțiile informale au completat cadrul evenimentului. Atât dezbaterea, cât și sesiunile de lecturi au fost moderate de Cristian Pătrășconiu.

Deși juriul a acordat patru premii, toți participanții, indiferent de vârstă, s-au putut considera câștigători prin participarea la Festival.

Laureații acestei ediții au fost următorii: Premiul I – Lena Chilari, Premiul II – Virgil Botnaru, Premiul III – Ioana Zenaida Rotariu, toți fiind prezenți în concurs cu poezie. Juriul a acordat, de asemenea, un Premiu Special tânărului cercetător Andrei Victor Cojocaru, pentru volumul de eseu, din care a citit un fragment, rezultat al lucrării sale de doctorat, singurul eseu din festival.

Reamintim, în acest context, că prima ediție a acestui proiect a avut loc în 2017. Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa au fost, ex-aequo, cei trei câștigători ai Marelui Premiu.

La ediția a doua (septembrie 2018), laureați – tot ex-aequo – au fost Răzvan Andrei şi Andrei Doboş.

La a treia ediție (septembrie 2019), Iuliana Miu și Emilia Nedelcoff au fost cele două câștigătoare ale Marelui Premiu.

În anul 2020, din rațiuni specifice contextului provocat de pandemia coronavirusului, Festivalul „Literatura tinerilor“ nu s-a ținut.

Ediția anterioară, desfășurată la mijlocul lunii septembrie 2021, a avut un palmares foarte bogat: Marele Premiu, ex-aequo, a revenit poetelor Alina Dumitrescu și Ana Săndulescu. O mențiune specială și, totodată, Premiul revistei „Neuma“ a fost acordat foarte tinerei Sara Gânscă-Nistea. Iulia Iaroslavschi a câștigat Premiul Special al Filialei București – Poezie, iar Antonio Doda, Premiul Special al revistei „Ex-Ponto“. Rodica Gotca a primit Premiul Special al revistei „Luceafărul de dimineață“, iar Iulia Iacob, Premiul Special al revistei „Steaua“.

Arhiva