A plecat dintre noi poeta Ana Pop Sîrbu.
S-a născut în comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud, la 15 decembrie 1948, și a absolvit, în 1972, Facultatea de Filologie, secția română- franceză, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
A fost profesoară de limba franceză în Hunedoara, asistent universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, profesoară de limba și literatura română în diverse școli generale și licee din Timișoara.
A debutat în revista literară Echinox din Cluj-Napoca (nr. 1/1970) și a fost prezentă cu poeme în cele mai importante publicații culturale, precum: Tribuna, Steaua, România literară, Luceafărul, Contemporanul, Viața Studențească, Vatra, Orizont, Arca, Familia, Cronica Veche etc.
A publicat, de-a lungul anilor: poezie, proză, cronici literare, cronici plastice, reportaje literare, interviuri cu personalități culturale importante (Eduard Pamfil, Romulus Vulpescu, Constantin Bugeanu, Dan Grigore).
A debutat editorial cu volumul Primăvara casei, Editura Facla, Timișoara, 1984, urmat de Îngerul din zid, 2011; Exod interior, 2012; Morfologia nopții, 2013; Ana Pop Sîrbu, Versuri 162, Ana Pop Sîrbu & Ilie Gyurcsik, Reversuri, 2014; Poesii, 2015; Eudemonie/Eudaemonia, 2016; Sunet în Re minor/D minor sound, 2017; Ludovica, proză, 2019; Homeomerii, Editura Tracus Arte, 2021.
Poeziile sale sunt prezente în volumele colective Popas între poeții tineri, Editura Dacia, 1975, și Timp interior, Editura Facla, 1984.
Creația sa a fost distinsă cu Premiul pentru Poezie al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, Timișoara, 2014, pentru volumul Morfologia nopții, și Premiul Pro Cultura Timisiensis 2018, pentru merite deosebite în promovarea culturii în județul Timiș.
Dispariția neașteptată a Anei Pop Sîrbu a luat prin surprindere întreaga comunitate literară timișoreană, într-un moment în care creația sa ajunsese la deplină maturitate și părea înscrisă viguros pe o traiectorie ascendentă spectaculoasă.