Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga” – 2022

Comunicate   12 May 2022

     În ziua de 9 mai 2022 (data aniversării a 127 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga), în localitatea Lancrăm, la casa memorială, cea în care s-a născut poetul, a avut loc cea de-a cincea decernare a Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”.
     Organizatori au fost Consiliul Județean Alba, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Primăria Sebeș.
     Au fost nominalizați – prin votul a 17 critici literari – 7 poeți, care au și prezentat recitaluri la manifestare. În ordine alfabetică, ei au fost: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu. Juriul de decernare a fost prezidat de acad. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, și i-a mai cuprins pe: Gabriel Coșoveanu, Dan Cristea, Horia Gârbea, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu.
     Autoritățile locale și președintele Uniunii Scriitorilor au rostit cuvinte omagiale la adresa marelui scriitor aniversat. Președintele juriului a anunțat apoi că, în unanimitate, a fost ales pentru a primi Premiul Național „Lucian Blaga”, în anul 2022, poetul Gabriel Chifu. Poetul premiat s-a adresat publicului numeros prezent la manifestare, iar președintele juriului a prezentat cuvenitul laudatio, sub forma unui eseu concentrat despre opera lui Gabriel Chifu.
     Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga” se acordă anual (în 2020 pandemia a împiedecat decernarea), laureații fiind, până în prezent, poeții: Adrian Popescu, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Ion Mureșan, Gabriel Chifu.

Arhiva