In memoriam Valentin Iacob

In Memoriam   17 Jan 2022

     v.-iacob.jpgFiliala București – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu tristețe dispariția dintre noi, la mijlocul lunii ianuarie, a poetului Valentin Iacob, reprezentant valoros al generației ’90.
     Valentin Iacob s-a născut la Bucuresti, pe 12 octombrie 1955. A fost matematician, dar s-a afirmat și ca poet si jurnalist. În 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București și până în 1993 a fost informatician și profesor de matematică. Ca scriitor, a debutat după decembrie 1989. Poeme, proze, traduceri i-au apărut în majoritatea revistelor literare românești.
     A lucrat ca redactor la revista Formula AS din 1992.
     A publicat volume de poezie: Petrogradul într-un pahar cu șampanie (premiul de debut al Asociației Scriitorilor București), Pianul kamikaze, Balada Craiului de Tobă, Clownul lui Hrist și altele.
     În anul 2019 a publicat, la Editura Neuma, volumul Poetul la Stalingrad, pentru care a primit Premiul Filialei București – Poezie a Uniunii Scriitorilor, al cărei membru a fost. A tradus un volum al poetului german Gino Leineweber.
     A mai primit Premiul pentru Debut Poesis, Premiul pentru Poezie al Colecției Biblioteca București (1998), Premiul pentru Literatură pentru Copii al Concursului Național de Literatură „Alexandru Odobescu” (1997, Călărași) și a fost nominalizat la premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor și ASPRO.
     Valentin Iacob a fost un poet de mare originalitate, textele sale insolite având mulți admiratori, dar a valorificat prea puțin talentul său ieșit din comun.
     Prin dispariția prematură a lui Valentin Iacob, literatura română suferă o mare pierdere.

Arhiva