In memoriam Florin Constantin Pavlovici

In Memoriam   17 Dec 2021

     florin-constantin-pavlovici.jpgS-a stins din viață Florin Constantin Pavlovici, fost deținut politic și autor al unor volume de prim ordin documentând universul concentraționar al regimului comunist.
     Născut pe 14 martie 1936 la Conceşti, în județul Botoşani, va deveni student la Facultatea de Filosofie – secţia Ziaristică (absolvită în 1958), fiind arestat în februarie 1959, pentru „complot contrarevoluţionar”. A fost condamnat în 1959 de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani închisoare pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale”. A trecut prin închisorile Jilava şi Gherla, respectiv prin lagărele de muncă din Balta Brăilei și Delta Dunării (Salcia, Giurgeni și Periprava).
     După eliberarea din Penitenciarul Gherla (ianuarie 1964), s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice – secția de Engleză din cadrul Universităţii Bucureşti, cursuri pe care le-a absolvit la zi (între anii 1966-1969). Între 1969 și 1998, a lucrat ca redactor la Secția de Cultură a Radiodifuziunii Române. A semnat traduceri din limba engleză din Herbert Read, Henry James, John Cheever ș.a.
     După 1989, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România. volumul „Tortura, pe înţelesul tuturor” primind Premiul special pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România și fiind evaluat de Nicolae Manolescu ca o operă „de referință”. Au urmat volumele „Frica și pânda” (2009) și „Viscolul şi păianjenul” (2014).
     Prin dispariția lui Florin Constantin Pavlovici, Uniunea Scriitorilor din România și întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.

Arhiva