In Memoriam Mariana Filimon

In Memoriam   24 Nov 2021

     Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a poetei Mariana Filimon, membră a Filialei București – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.
     Mariana Filimon s-a născut la 9 iunie 1939, la Bacău. A urmat liceul la Bacău și Constanța (a absolvit în 1956); a fost licențiată a Facultății de Filosofie, secția Pedagogie, a Universității din București (1963) și a devenit doctor în pedagogie în 1987.
     A lucrat ca redactor (1963-l972) și secretar general de redacție (din 1988) la revista Forum.
     A fost autoare a numeroase studii de specialitate și a unor volume de pedagogie.
     A colaborat la toate revistele literare importante: Luceafărul, Steaua, Viața Românească, România literară, Amfiteatru, Tribuna etc.
     A debutat publicistic în ziarul local din Bacău (1953) și cu poezii în Viața Românească; a debutat editorial cu volumul Recital (1976). Printre alte volume de poezie au fost: Estivale, Nuntă pe ape, Piatra soarelui, Scriere de mână, Stampe, Ordinea lucrurilor. A publicat și literatură pentru copii.
     Mariana Filimon a primit numeroase premii literare, printre care, la finalul carierei, Premiul Opera Omnia al Filialei București – Poezie a Uniunii Scriitorilor.
     Prin dispariția Marianei Filimon, poezia românească suferă o dureroasă pierdere.

Arhiva