Gala „Scriitorii anului“, ediția a șasea, Iași, 2021

Noutati   10 Nov 2021

Culorile toamnei în dulcele târg
Scriitorii Anului: Marta Petreu și Daniel Cristea-Enache

 

     În soare blând și o vreme caldă pentru începutul lui noiembrie au patronat cu bunăvoință manifestările prilejuite de Gala „Scriitorii Anului“, ediția a șasea, care s-a desfășurat la Iași în zilele de 4 și 5 noiembrie. Organizatorii, Primăria Capitalei Moldovei, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iași, și Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, au reușit, în ciuda situației neprielnice create de pandemie, să realizeze impecabil acest eveniment. Dacă anul trecut manifestările s-au derulat în bună parte on-line, de această dată, juriul, scriitorii nominalizați ca „Scriitori ai Lunii“ de-a lungul a 12 luni și alți invitați au putut să fie prezenți în persoană, cu câteva excepții, la cele două evenimente principale ocazionate de întâlnirea de la Iași și anume: seara lecturilor publice de poezie de la Muzeul Municipal „Regina Maria“ și marea Gală la care au fost prezentate nominalizările, iar la final a fost desemnat „Scriitorul Anului 2021“.
     Cei doi directori ai evenimentelor au fost scriitorii Gabriel Chifu și Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi“. Capacitățile lor organizatorice, binecunoscute lumii literare, au fost puse în valoare ca totdeauna, cu discreție și eleganță. La recitalul poetic, au fost secondați de o gazdă atentă, doamna director Aurica Ichim, manager al Muzeului „Regina Maria“.
     Acest recital a prilejuit o etalare de stiluri poetice și valoare literară. În frumosul muzeu din centrul Iașiului, printre opere de artă plastică semnate de maeștri ca Picasso, Matisse, Munch și mulți alții, au citit din poezia lor Gabriel Chifu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Mihók Tamás, Andrei Novac, Marta Petreu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Călin Vlasie. Televiziunea cu circuit închis a permis prezența, în mai multe săli ale muzeului, a unui număr rezonabil de spectatori, iar evenimentul a fost, de asemenea, transmis în forma filmată. Astfel, mulți iubitori de poezie s-au putut bucura de versurile unora dintre cei mai apreciați poeți contemporani din toate promoțiile literare ale spațiului cultural românesc. A fost și un prilej de întâlnire între poeți care au schimbat impresii, dar și volume recent apărute. Muzeul „Regina Maria“ s-a dovedit din nou un loc propice nu numai artelor vizuale, ci și rostirii lirice, o completare a menirii sale de așezământ al frumosului.
     În cea de-a doua zi a manifestărilor de la Iași, a avut loc reunirea juriului care a primit misiunea, recunoscută ca dificilă, de a stabili numele câștigătorului Marelui Premiu „Scriitorul Anului“. A fost doar punctul final al activității acestui juriu prestigios, întrucât membrii săi au lucrat un an întreg, stabilind lună de lună, din noiembrie 2020 până în octombrie 2021, după cum stipulează regulamentul, câte un „Scriitor al Lunii“. Dintre cei 12 aleși, același juriu a trebuit acum să desemneze un câștigător.
     Juriul a avut și în acest an o componență de elită: Nicolae Manolescu – președinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir, așadar critici de mare anvergură din toate centrele culturale ale țării, urmăritori atenți și comentatori avizați ai fenomenului literar în toate genurile lui de manifestare. De altfel, cei 12 „Scriitori ai Lunii“ acoperă o mare diversitate de genuri: poeți, prozatori, critici literari, eseiști, dar și memorialiști, traducători.
     Când soarele coborâse dincolo de colinele Iașiului, totul era pregătit pentru începerea Galei, transmisă în direct de TVR Iași, ce a avut loc în Sala Mozart a complexului comercial Palas, acesta fiind partener al Galei. Spațiul generos a permis o participare destul de numeroasă, cu spectatorii plasați la distanțe rezonabile între ei, mulți oameni de cultură ieșeni fiind prezenți la eveniment.
     Cei doi directori ai festivalului și criticul Mircea Mihăieș, ca reprezentant al juriului, au fost amfitrionii evenimentului, iar cel care a deschis, după cum era firesc, seara de gală a fost domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, cel care, din 2016, a patronat desfășurarea acestor memorabile întâlniri. Domnia sa a amintit cu bucurie că, față de alte evenimente de anvergură, precum olimpiade și mari competiții, care s-au amânat ori anulat, manifestările „Scriitorul Lunii – Scriitorul Anului“ au continuat fără întrerupere și în anii pandemiei.
     A urmat, sub forma unei filmări realizate la București, cuvântul introductiv al Președintelui Uniunii Scriitorilor și al juriului Galei, academicianul Nicolae Manolescu. Au fost amintiți apoi laureații edițiilor precedente, aceștia fiind, în ordine, începând cu 2016, Mircea Mihăieș, Gabriel Chifu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mihai Zamfir.
     După momentele introductive, au fost invitați pe scenă, pentru a primi trofeele „Scriitorul Lunii“, cei 12 nominalizați. Fiecare dintre ei a beneficiat de câte o laudatio, rostită de unul dintre membrii juriului. Dintre aceștia, criticii literari Irina Petraș și Ioan Holban au fost prezenți sub forma unor materiale filmate. Rând pe rând au venit în fața publicului, marcați de firești emoții, și au rostit scurte alocuțiuni scriitorii: Mihaela Mancaș, nominalizată pentru volumul Metafora afectivității în poezia românească; George Volceanov, pentru volumul Întoarcerea la marele Will sau Reconsiderarea canonului shakespearian; Mihók Tamás, pentru activitatea de editor și pentru volumul Biocharia. Ritual ecolatru; Andreea Răsuceanu, pentru romanul Vântul, duhul, suflarea; Mircea Anghelescu, pentru cariera sa didactică și volumul Literatura în context, intervenția profesorului fiind filmată; Nichita Danilov, pentru romanul Omul în eprubetă și eseurile din De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă; Vida Gábor, pentru romanul Povestea unei bâlbâieli; Călin Vlasie, pentru poezia din volumul Micile întâmplări; Cristina Chevereșan, pentru volumul Mansardă la Veneția; Marta Petreu, pentru Blaga, între legionari și comuniști; Daniel Cristea-Enache, pentru volumul de critică Linia de contur II; Cornel Nistea, pentru proiectele literare de importanță națională organizate la Filiala Alba – Hunedoara.
     Publicul a aplaudat cu multă căldură merituoșii nominalizați, înmânarea trofeelor Galei fiind un moment de încununare a unor lungi perioade de elaborare a unor lucrări importante, sau, după caz, o activitate susținută de-a lungul unor cariere de excepție.
     Momentul cel mai așteptat a fost oferit de anunțarea câștigătorului și l-a avut ca protagonist, din partea juriului, pe primul laureat al Galei, din 2016, Mircea Mihăieș. El a oferit nu numai un moment de suspans, ci o veritabilă surpriză prin faptul că a invitat pe rând pe scenă doi laureați care astfel au împărțit gloria de a fi Scriitorii Anului 2021: Marta Petreu și Daniel Cristea-Enache. Hotărârea juriului a fost primită cu aplauze pentru ambii câștigători și cu firească bucurie de cei doi autori ce au prezentat mulțumirile lor juriului și publicului. Amândoi s-au referit și la memoria părinților cărora le poartă o vie recunoștință.
     După consumarea clipelor de emoție oferite de punctul culminant al manifestării, pe scena sălii au urcat membrii formației muzicale Trei parale, care i-au delectat pe cei prezenți cu un program de cântece tradiționale din secolul XIX românesc.
     Cea de-a șasea ediție a Galei „Scriitorii Anului“ – un eveniment deosebit de reușit și o celebrare justificată a valorii literare – intră astfel în memoria celor prezenți și le va rămâne ca o amintire de referință.

Arhiva