Lista lui Manolescu Poezia română contemporană la Alba Iulia

Noutati   04 Oct 2021

     La Alba Iulia a avut loc Gala Poeziei Române Contemporane. Evenimentul a fost organizat în ziua de 27 august 2021 de Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.                     Ca de fiecare dată, moderatorul Galei a fost criticul literar Nicolae Manolescu, care a stabilit lista poeților ce au recitat în cadrul Galei. Alături de președintele Uniunii Scriitorilor din România, s-au aflat Daniel Cristea-Enache și Răzvan Voncu, prefațând cu scurte comentarii critice intrarea în scenă a fiecăruia dintre poeți.
     Anterior, 20 de critici literari din toate Filialele Uniunii au transmis opțiunile lor privind posibilii participanți la gală, numărul de voturi fiind luat în calcul de selecționerul Galei, Nicolae Manolescu, în funcție și de disponibilitatea poeților aleși de a fi prezenți la eveniment.
     Astfel, s-a alcătuit o listă cu 15 autori de poezie care au citit în fața unui public numeros și entuziast. Vremea a fost nefavorabilă organizării evenimentului în aer liber, în Cetate, așa cum se preconizase, dar Muzeul Principia, cu spații generoase, a oferit un cadru foarte potrivit în care toți doritorii de a asculta poezie semnificativă s-au simțit foarte bine.
     În afara celor prezenți în sală, peste 700 de privitori au urmărit transmisia realizată de Biblioteca Județeană Alba.
     În cadrul Galei, au citit pe rând din poezia lor: Aurel Pantea, Horia Bădescu, Markό Béla, Vasile Igna, Ioan Moldovan, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Marta Petreu, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, Vasile Dan, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Gârbea.
     Evenimentul a avut o înaltă ținută literară și în același timp a reprezentat un spectacol care i-a bucurat pe cei prezenți, fie că s-au aflat în postura de spectatori, fie în cea de protagoniști. De remarcat ospitalitatea gazdelor, reprezentate de președintele Filialei Alba – Hunedoara, scriitorul Cornel Nistea.

Arhiva