Dialoguri literare hispano – române. Semnarea acordului de colaborare dintre Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania (ACE) și Uniunea Scriitorilor din România (USR)

Noutati   04 Oct 2021

     În perioada 20-24 septembrie, la Madrid și Alcalá de Henares, s-a desfășurat un program complex de manifestări culturale, sub genericul Dialoguri literare hispano – române. Seria de evenimente a debutat în ziua de 20 septembrie cu o întâlnire de lucru la Direcția Generală a Cărții din Ministerul Culturii din Spania, la care au participat Maria José Gálvez, directoarea generală a Direcției, Manuel Rico, președintele Asociației Colegiale a Scriitorilor din Spania (ACE), Pepa Roma, vicepreședinta ACE, și, din partea română, delegația Uniunii Scriitorilor compusă din Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele USR, Gabriel Chifu, consilier al USR, Daniel Cristea-Enache, director de comunicare, și Răzvan Voncu, director de programe externe, dar și Horia Barna, director CENNAC și Maria Floarea Pop, director ICR Madrid.
     Seara, la Centrul Cultural Casa de Vacas din Parque de El Retiro, a avut loc recitalul „Poeți pe scenă”, în cadrul căruia au citit versuri: Antonio Gamoneda, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Denisa Comănescu, Corina Oproae, Ioana Gruia, Denisa Duran, Antonio Colinas, Rosana Acquaroni, Fanny Rubio și Julieta Valero. A prezentat criticul literar Javier Lostalé. A recitat poemele traduse din română în spaniolă actrița Beatriz Bergamín. Cantautorii spanioli Rafa Mora și Moncho Otero au susținut un recital de muzică intitulat „Versos en el pentagrama”.
     În ziua de 21 septembrie, la Institutul Cervantes din Madrid, s-a derulat cel mai important moment al Dialogurilor: semnarea acordului de colaborare dintre Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania (ACE) și Uniunea Scriitorilor din România. Au rostit alocuțiuni: Martín Lopez-Vega, director al Institutului Cervantes, Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Manuel Rico, președintele ACE, Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Jorge Corrales, director CEDRO (Centrul Spaniol pentru drepturi de autor), Horia Barna director CENNAC (ICR), Maria Floarea Pop, director ICR Madrid.
     Dialogurile au continuat cu o masă rotundă dedicată poeziei („Tradiție și avangardă în poezia hispano-română”, la care au participat: Ana Blandiana, Dinu Flămând, Antonio Gamoneda, Jordi Doce și Rosa Lentini; moderator: Alfonso Armada) și apoi cu alta dedicată editorilor, instituțiilor și programelor de susținere a traducerii („Literatura tradusă și provocările sale”, la care au participat: Manuel Gil, președintele Târgului de Carte din Madrid, Horia Barna, Manuel Ramírez, de la Editura Pre-textos, Valeria R. Rivera de Rosales, de la Editura Xorki, Denisa Comănescu, directoare la Editura Humanitas Fiction; moderator: Ignacio Vidal Folch, jurnalist la El Pais).
     În după-amiaza aceleiași zile, tot la Institutul Cervantes, au avut loc alte trei dezbateri: una dedicată studiilor hispanice și românești („Două tradiții literare cu zone commune”, la care au participat: Ioana Zlotescu, José Manuel, Lucía Megías, Teresa Sánchez; moderator: criticul literar Mercedes Monmany), alta dedicată traducerilor („Traducerea literară – canon și identitate culturală”, la care au participat: Cătălina Iliescu, Joaquín Garrigós, Corina Oproae, Viorica Patea; moderator: Vicente Fernández, traducător literar); seara s-a încheiat cu masa rotundă dedicată prozei („Societate, narațiune și memorie istorică”, la care au participat: Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Isaac Rosa, Eva Losada Casanova; moderator: scriitoarea Pepa Roma).
     În ziua de 22 septembrie, Dialogurile s-au mutat în orașul Alcalá de Henares, locul unde se năștea, în anul 1547, autorul lui „Don Quijote” și unde se decernează anual prestigiosul Premiu Cervantes, în prezența regelui Spaniei. Scriitorii au fost salutați de primarul orașului.
     Apoi, la Casa Muzeu Miguel de Cervantes, s-a derulat masa rotundă dedicată criticii literare: „Critica literară și realitatea digital”, la care au participat: Victor Ivanovici, Daniel Cristea-Enache, Berna González Harbour și Manuel Rico; moderator: Fernando Clemot.
     Iar după-amiaza, la Universitatea din Alcalá de Henares, au avut loc masa rotundă dedicată dramaturgiei („De la text la scenă: dialog despre dramaturgie”, la care au participat: Juan Mayorga, Ignacio del Moral, Gianina Cărbunariu; moderator: Luis Miguel Fernandez) și cea dedicată noilor generații de scriitori („Autori pentru secolul XXI”, la care au participat: Răzvan Voncu, Andrei Novac, Denisa Duran, Ioana Gruia, Miguel Barrero, Susana Martín Gijón; moderador: Luz Sánchez-Mellado Bonilla).
     Programul zilei a mai cuprins vizitarea Teatrului Corral de Comedias, a catedralei unde a fost botezat Cervantes, ca și a Casei Muzeu Cervantes. Seara, la Madrid, scriitorii români au fost primiți de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei, doamna Gabriela Dancău.
     În fine, în ziua de 23 septembrie, Andrei Novac, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu și Maria Floarea Pop au avut o întâlnire de lucru cu Jorge Corrales (director general CEDRO/ Centrul Spaniol pentru drepturi de autor) și cu colegii săi din conducerea acestei remarcabile instituții care dovedește o exemplară eficiență în domeniul său de activitate. La reuniune au mai luat parte Manuel Rico, președinte ACE, și Pepa Roma, vicepreședinte ACE. În cadrul discuțiilor, au fost exprimate concluziile primei întâlniri bilaterale și au fost prezentate propuneri de continuare a colaborării.
     Dincolo de această consemnare strict faptică, Dialogurile literare hispano – române, inițiate pentru a marca 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole, au avut consistență și au însemnat un eveniment literar de real succes. Prin acest demers cultural internațional, finalizat prin semnarea acordului de colaborare cu Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania (ACE), Uniunea Scriitorilor din România își demonstrează importanța și anvergura instituțională. Meritele organizării revin Institutului Cultural Român și Ambasadei noastre, cu sprijinul substanțial al partenerilor spanioli. Iar artizanii acestei reușite sunt Maria Floarea Pop și Andrei Novac.

Arhiva