Festivalul „Literatura tinerilor“ Neptun, 16 – 18 septembrie 2021

Comunicate   22 Sep 2021

     Între 16 și 18 septembrie, la Casa de Creație a Scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun, a avut loc cea de-a patra ediție a proiectului „Literatura tinerilor“ organizat de Uniunea Scriitorilor din România, dedicat tinerilor autori din toate genurile literare. Palmaresul celei mai recente ediții a „Literaturii tinerilor“ a fost unul cu adevărat remarcabil.
     Proiectul, finanţat din fonduri proprii ale USR, a debutat cu o etapă de selecţie a participanţilor, care s-a desfăşurat la Filialele Uniunii; a urmat concursul propriu-zis, desfășurat la Neptun, în cadrul căruia tinerii scriitori au citit din creaţiile proprii în faţa unui juriu format din scriitori şi critici consacraţi. De asemenea, cu aceeași ocazie, tot la Neptun, tinerii au participat la două dezbateri foarte animate despre condiția actuală a literaturii.
     În urma selecției și a recomandărilor primite din interiorul Filialelor USR, precum și de la poetul Mihók Tamás, au intrat în finala acestei competiții următorii tineri scriitori: Cosmin – Andrei Tudor (recomandat de Filiala București – Poezie), Georgiana Bădescu, Rebeca Oanță și Iulia Iacob (recomandate de Filiala Cluj), Rodica Gotca și Iulia Iaroslavschi (recomandate de Filiala Chișinău), Sabina Penciu și Alina Simona Dragomir (recomandate de Filiala Sud – Est), Elena Neguș-Olaru (recomandată de Filiala Dobrogea), Anastasia Tache (recomandată de Filiala Brașov), Sara Gânscă-Nistea (recomandată de Filiala Alba – Hunedoara), Alina Dumitrescu și Anastasia Coste (recomandate de Filiala Timișoara), Ana Săndulescu, Ramona Boldiszar și Antonio Doda (recomandați de poetul Mihók Tamás).
     Creațiile tinerilor scriitori au fost evaluate de către un juriu care a avut următoarea componență: Daniel Cristea-Enache (președinte al juriului), Varujan Vosganian, Horia Gârbea, Angelo Mitchievici și Cristian Pătrășconiu.
     Calitatea deosebită a creațiilor literare de la această a patra ediție a „Literaturii tinerilor“ de la Neptun a făcut foarte dificilă misiunea juriului, care a asumat acordarea unui număr mai mare de distincții. Astfel, Marele Premiu, ex-aequo, a revenit poetelor Alina Dumitrescu și Ana Săndulescu. O mențiune specială și, totodată, Premiul revistei „Neuma“ a fost acordat foarte tinerei Sara Gânscă-Nistea. Iulia Iaroslavschi a câștigat Premiul Special al Filialei București – Poezie, iar Antonio Doda, Premiul Special al revistei „Ex-Ponto“. Rodica Gotca a primit Premiul Special al revistei „Luceafărul de dimineață“, iar Iulia Iacob, Premiul Special al revistei „Steaua“.
     „Literatura tinerilor“, ediția cu numărul patru, a fost completată de două incitante dezbateri; tematica primei dezbateri a fost „Literatura online – vicii și virtuți“, iar a celei de-a doua a fost „Ce poate oferi literatura? Strategii de afirmare“. Ambele dezbateri au fost moderate de Cristian Pătrășconiu.
     Reamintim că prima ediție a acestui proiect a avut loc în 2017. Alina Mazilu, Savu Popa şi Marcel Vişa au fost, ex-aequo, cei trei câștigători ai Marelui Premiu.
     La ediția a doua (septembrie 2018), laureați, la fel – ex-aequo –, au fost Răzvan Andrei şi Andrei Doboş.
     La precedenta ediție, care a avut loc în 2019 (în anul 2020, din rațiuni specifice contextului provocat de pandemia coronavirusului, „Literatura tinerilor“ nu a mai avut loc!), Iuliana Miu și Emilia Nedelcoff au fost cele două câștigătoare ale Marelui Premiu.

Arhiva