In memoriam Horia Alexandrescu

In Memoriam   20 Sep 2021

Uniunea Scriitorilor din România și redacția revistei România literară anunță cu tristețe dispariția lui Horia Alexandrescu, gazetar talentat, cronicar sportiv de vocație, cel care în ultimii ani a susținut o cronică sportivă apreciată, săptămână de săptămână, în revista România literară.

Horia Alexandrescu s-a născut la 9 aprilie 1947 la București. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, apoi a făcut studii de ziaristică. A debutat în anul 1971 în ziarul Sportul. A lucrat la ziarul Sportul. Din anul 1977 a scris la Scânteia Tineretului, iar din 1989 la Tineretul Liber. După anul 1989 a fost secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie.

A fondat, alături de alți confrați, în 1990, cotidianul Curierul Național pe care l-a condus până în 1993, când a înființat cotidianul Cronica română care a avut longevitate și s-a bucurat de un mare interes. Ulterior a părăsit acest ziar pe care l-a condus până în anul 2001 pentru a crea o nouă publicație și anume cotidianul Independent.

În 2004 a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, Cafeneaua politică, premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”. În 2009, o emisiune cu acelaşi titlu a fost moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.

Horia Alexandrescu a activat fără încetare în presă, din prima tinerețe și până în ultimele zile de viață. Deși a abordat subiecte generale, gazetăria sportivă a constituit pentru Horia Alexandrescu o vocație specială, urmărind mai ales fenomentul fotbalistic. A activat în calitate de corespondent de presă la mari evenimente sportive.
A publicat trei volume de sport și unul de impresii de călătorie: Aur olimpic românesc (1980), Olimpiada californiană (1982), Steaua, campioana Europei (1986), Athos: călător la Sfântul Munte (2007).

Prin dispariția lui Horia Alexandrescu, presa și publicistica românească în general și cea sportivă în mod aparte suferă o grea pierdere.

Arhiva