Uniunea Scriitorilor din România a luat act, cu indignare și îngrijorare, de atacul antisemit căruia i-a căzut victimă Maia Morgenstern, nume de rezonanță al teatrului și filmului românesc și directoare a Teatrului Evreiesc de Stat din București.
Cu indignare, deoarece asemenea atacuri primitive nu au ce căuta în viața publică sau privată dintr-un stat democratic, membru al Uniunii Europene și NATO. Mai ales acum, în acest moment de criză sanitară și economică, în care avem nevoie de solidaritate, de înțelegere și de respect al demnității umane.
Cu îngrijorare, întrucât acest odios atac antisemit, descins parcă din întunecații ani ai ascensiunii legionare, este departe de a fi singular. În ultimele luni, asistăm la o scandaloasă radicalizare a discursului extremist, conspiraționist și ultranaționalist. Acesta și-a făcut loc și la tribuna Parlamentului, ca să nu mai vorbim de spațiul virtual. Escaladarea discursului urii riscă să compromită toate eforturile pe care statul român și instituțiile sale le fac, de peste 30 de ani încoace, pentru a alunga fantomele trecutului și a ne vindeca, în plan social, de bolile pe care ni le-au provocat totalitarismele secolului trecut. Ideea că există formațiuni politice legitime, reprezentate în Parlament, care readuc în spațiul public aceste teme și stereotipuri extremiste, antisemite, antieuropene și, în final, antidemocratice ne neliniștește în cel mai înalt grad și ne îndeamnă să acționăm pentru a opri degradarea atmosferei democratice, de toleranță din societatea noastră.
Uniunea Scriitorilor din România își manifestă deplina solidaritate cu Maia Morgenstern și îndeamnă toate uniunile de creatori și personalitățile lumii culturale să își exprime, individual și colectiv, deplina susținere față de distinsul om de cultură și față de Teatrul Evreiesc de Stat, pe care-l reprezintă.
Totodată – pe lângă fireasca solicitare adresată organelor în drept, de a elucida împrejurările acestui atac antisemit, trăgându-i la răspundere pe autori –, Uniunea Scriitorilor din România solicită forțelor politice democratice din România să dea dovadă de mai multă fermitate și coeziune în delimitarea de cei care subminează democrația românească. Noi, scriitorii, putem să semnalăm și să luăm atitudine față de aceste derapaje prin intermediul cuvântului: combaterea, prin mijloace legale, a celor care încalcă normele conviețuirii civilizate și, în numele unor „idealuri” proprii, pun în pericol viitorul tuturor, este sarcina celor care au primit de la cetățeni mandatul de reprezentare.