In memoriam Andrei Moldovan

In Memoriam   30 Oct 2020

In memoriam

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România anunţă cu tristețe stingerea din viaţă a scriitorului Andrei Moldovan, critic și istoric literar.

andrei-moldovan-.jpg
Odihnească-se în pace!


Andrei Moldovan ( 2 februarie 1949, Chiuza, jud. Bistriţa-Năsăud - 30 octombrie 2020, Bistrița), Profesorul de literatură din Beclean, a debutat oarecum târziu, cu o carte despre Coşbuc (Coşbuc sau lirismul pragurilor, 1997). Implicat asiduu în proiecte pedagogice şi culturale locale şi judeţene (redactor la Mişcarea literară, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud etc.), accede treptat la statutul de voce critică de referinţă pentru cei din jur (vezi Pretexte. Antologie-dicţionar de scriitori din Bistriţa-Năsăud sau Scriitori din Bistriţa-Năsăud. Dicţionar critic), dar cu deschidere spre literatura română în întregul ei (vezi volumele de critică literară Erezii lirice, Întâmplări literare, Butelia cu oxigen. Consemnări critice, Poeţi români de azi. Alte erezii…, Ephemeride etc. sau cele trei volume de Literatură tradiţională din Nord, rod al unei îndelungi, pasionate cercetări). Cele mai cunoscute întreprinderi ale sale vor fi, însă, cele dedicate de unul singur (Liviu Rebreanu, hăituit) sau în calitate de colaborator exigent cu sine al lui Niculae Gheran, lui Liviu Rebreanu. Vezi, de pildă, Liviu Rebreanu prin el însuşi sau primul volum din ediţia Scrisori către Rebreanu, copleşitor prin cuprindere şi minuţie. Cea mai nouă carte: „Bulevardul” Niculae Gheran (ediție definitivă), Ed. Școala Ardeleană, 2020.
Om al echilibrului şi al măsurii, a fost o prezență luminoasă, alăturându-se cu generozitate și competență tuturor proiectelor Filialei clujene (a fost gazda exemplară a ultimelor două ediții ale Zilelor prozei, la Chiuza și Maieru). Prezent în volumul Istoriile literaturii române, dar și în Cartea cuvintelor-madlenă, avea încă în lucru proiecte personale impresionante. Ne va lipsi.

Arhiva