In memoriam Radu Călin Cristea

In Memoriam   20 Oct 2020

S-a stins din viață Radu Călin Cristea, unul dintre numele de prim-plan ale generației 80.


Născut pe 30 aprilie 1955, în comuna Ineu, a urmat liceul la Chișineu-Criș, în județul Arad; iar apoi Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, absolvită în 1978.

A debutat publicistic în „Orizont“, în 1973, colaborând ulterior la „Steaua“, „Viața studențească“, „Amfiteatru“, „România literară”, „Contemporanul“, „Vatra“, „Caiete critice“, „22“, „Contrapunct“, „Dilema“. A debutat editorial cu volumul de eseuri Emil Botta sau Despre frontierele inocenței (Editura Albatros, 1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor).

A fost printre studenții inițiatori ai Cenaclului de Luni, coordonat de Nicolae Manolescu, cenaclu în care s-a cristalizat, în ultimul deceniu al regimului trecut, o nouă generație literară.

După 1989, a fost colaborator și redactor la programul „Actualitatea Românească“ la Radio Europa Liberă. A fost director al Muzeului Literaturii Române din București. În vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului „Literatură. Arte“. A fost ani la rând membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Prin dispariţia lui Radu Călin Cristea, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.

978x0-1-.jpg

Arhiva