In memoriam Oberten János

In Memoriam   30 Jul 2020

A plecat dintre noi prozatorul, criticul de teatru și jurnalistul Oberten János.

Născut la 8 aprilie 1944, în localitatea Herneacova, județul Timiș, el a absolvit Școala Tehnică Postliceală EMT Timișoara, fiind, succesiv, tehnician proiectant la ELBA Timișoara și redactor la publicația timișoreană de limba maghiară Temesvari Új Szó.

La vârsta de 14 ani a fost condamnat politic și închis timp de doi ani pentru participarea la revoluția maghiară din 1956.

A debutat literar, în 1979, în antologia de proză a scriitorilor maghiari din Banat, Valakinek el kell mondanom / Trebuie să spun cuiva, iar editorial, în 1981, cu volumul de proză scurtă Férfihangok / Voci masculine.

A colaborat la numeroase publicații culturale. Din țară: ”A Hét”, ”Erdélyi Napló” ”Krónika”, ”Erdélyi Riport. Din străinătate: ”Szinház”, ”Irodalmi Jelen”, ”Criticai Lapok” (Budapesta).

A publicat romanul Rókaszelidités (1983), culegerea de nuvele Bádogszemüveg / Pahare de staniu (2004) și a îngrijit antologia de versuri și proză Diener Péter, Le memoire du ghetto de Budapest / A budapesti
gettó emléke.

Prin dispariția lui Oberten János, comunitatea literară și societatea civilă timișoreană pierd una dintre cele mai emblematice figuri ale luptei anticomuniste, un jurnalist autentic, un prozator și un prieten
desăvârșit.

Arhiva