In memoriam C. D. Zeletin

In Memoriam   05 Mar 2020

 

Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe dispariția dintre noi a distinsului poet și traducător C. D. Zeletin.

Profesorul C. D. Zeletin, pe numele real Constantin Dimoftache, s-a născut la  13 aprilie 1935, la Burdusaci, comuna Răchitoasa, județul Bacău, fostul județ Tecuci.

A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad (1952) și Facultatea de Medicină din București, Secția Pediatrie (1959).

A susținut, vreme de peste 40 de ani, cursuri, conferințe, seminarii și lucrări practice de biofizică la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București. Între anii 1963 și 1977 a susținut prelegeri și lucrări practice la secția de Biofizică a Facultății de Fizică a Universității București.

Personal sau în colaborare a publicat sau a colaborat la tratate, manuale și îndreptare de lucrări practice, a avut numeroase contribuții științifice în medicină, biofizică și radiobiologie.

A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 1967.

A fost președinte fondator al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (1990), alături de Dr. Dan Tărchilă, Dr. Christian W. Schenk și alți reputați scriitori și traducători.

A publicat peste 40 de volume de versuri personale și de traduceri.

A tradus din lirica italiană și franceză, în special sonetele lui Michelangelo, poeme de Baudelaire, Verlaine. A tradus din Tomaso Campanella și Viața lui Michelangelo de Romain Rolland. Pentru poezie originală și traduceri a primit numeroase premii, între care și al Uniunii Scriitorilor, precum și distincții internaționale.  

A fost distins cu Ordinul Național Meritul Cultural în grad de Cavaler (2011).

Prin dispariția lui C. D. Zeletin, literatura română și arta traducerii literare suferă o grea pierdere.

 

Arhiva