Ședința Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din data de 4 decembrie 2019

Noutati   16 Dec 2019

 

Miercuri, 4 decembrie 2019, s-a întrunit Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. La şedinţă au participat următorii membri ai Consiliului Uniunii Scriitorilor din România: Nicolae Manolescu, președintele U.S.R., Gabriel Chifu, vicepreședinte U.S.R., Cornel Nistea, Vasile Dan, Dumitru Brăneanu, Adrian Lesenciuc, Victor Gh. Stan, Radu Voinescu, Radu F. Alexandru, Horia Gârbea, Daniel Bănulescu, Aurel Maria Baros,  Peter Sragher, Leo Butnaru, Ovidiu Pecican, Ioan Lascu, Angelo Mitchievici, Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Nicolae Oprea, Ioan Radu Văcărescu, Corneliu Antoniu, Marian Odangiu. Varujan Vosganian l-a împuternicit pe Gabriel Chifu să îl reprezinte și să voteze în numele lui; Irina Petraș l-a împuternicit pe Adrian Popescu să o reprezinte și să voteze în numele ei; Markó Béla l-a împuternicit pe Gabriel Chifu să îl reprezinte și să voteze în numele lui; Cornel Ungureanu l-a împuternicit pe Marian Odangiu să îl reprezinte și să voteze în numele lui. Invitați: Daniel Cristea-Enache, director de imagine, Sorin Lavric, director programe interne, Răzvan Voncu, director programe externe, Dan Cristea, președintele Comisiei de validare, Stela Pahonțu, director economic.

Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit acordarea unor indemnizații de merit, cu cele șapte locuri vacante și un loc pentru scriitorii maghiari. Kovacs Andras Ferenc, propunerea colegilor maghiari, a fost votat în unanimitate. S-a votat o comisie de numărare a voturilor formată din Daniel Cristea-Enache, Eugen Crișan și Adrian Lesenciuc. În urma numărării votului, cei șapte membri U.S.R. propuși să beneficieze de indemnizații de merit sunt: Dan C. Mihăilescu (27 voturi), Cornel Nistea (20 voturi), Varujan Vosganian (20 voturi), Mircea Cărtărescu (19 voturi), Traian Ștef (19 voturi), Gelu Ionescu (15 voturi), Grete Tartler (12 voturi).

În continuare, Răzvan Voncu, membru al Comisiei de validare, a prezentat rezultatele Comisiei de validare pentru fiecare filială. În urma unor contestații asupra cărora Consiliul U.S.R. a decis prin vot, lista cu rezultatele validării a devenit finală; se anexează la procesul-verbal și poate fi parcursă pe site-ul U.S.R.

Stela Pahonțu, directorul economic, a prezentat Execuția bugetară la 30 septembrie 2019 și Bugetul estimat pentru anul 2020. Execuția este anexată la procesul verbal și face parte din acesta. Au fost supuse votului Execuția bugetară la 30 septembrie 2019 și Bugetul estimat pentru anul 2020. Au fost aprobate în unanimitate.

În continuare, av. Corina Ruxandra Popescu a prezentat situația dosarelor în instanță ale U.S.R. La intervenția lui Adrian Lesenciuc, a fost discutată și situația moștenirii Gramatopol.

Consiliul U.S.R. a fost informat asupra componenței juriilor aprobate în Comitetul Director din 3 decembrie (FestLit Cluj, ediția a VII-a; Scriitorul Anului, Iași, ediția a V-a; Autori de azi, la edituri românești, Oltenița, ediția I; Turnirul de Poezie, ediția a X-a). Consiliul U.S.R. a votat componența juriului Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019. S-a propus ca la stabilirea nominalizărilor la Premiul pentru Traduceri juriul să se consulte cu reprezentanți din Filiala de Traduceri. Consultanți propuși: George Volceanov și Peter Sragher. A fost votată în unanimitate această procedură, cu cei doi consultanți.

În continuare, au fost prezentate proiectele pentru anul 2020: Premiul „Mihai Eminescu”, Botoșani, 15 ianuarie; Colocviul „Matei Călinescu”, Turnu Severin, 26-27 martie, Reuniunea anuală a editurilor românești, Oltenița, 21-22 aprilie; Conferințele „Ovidius”, Constanța, aprilie, mai, octombrie; Colocviul Național al Revistelor de Cultură, ediția a VI-a, Arad, 7 mai; Gala Poeziei Române Contemporane, Alba Iulia, 8 mai; Premiul „Lucian Blaga”, ediția a IV-a, Alba Iulia, 9 mai; Poezia la Iași, 10-17 mai; Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi”, Târgu-Jiu, 21-24 mai; Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, București, 25 mai; Festivalul Naţional de Literatură „FestLit”, ediția a VI-a, Cluj-Napoca, 31 mai-2 iunie; Premiul „Garabet Ibrăileanu”, Roman, iunie; Turnirul de Poezie, ediția a X-a, 7-12 iunie; Premiul „Steaua Dunării”; Colocviul „Ion D. Sîrbu”, Craiova, 27-28 iunie; „Literatura tinerilor”, Neptun, 11-12 septembrie; Festivalul „Limba română”, Brașov, ediția a II-a; Interferențe literare româno-maghiare, Târgu Mureș, octombrie; Colocviul Naţional de Proză, ediția a IX-a, Alba Iulia, 10 octombrie; Simpozionul Internațional al Traducătorilor, București; „Scriitorul Anului”, ediția a V-a, Iași, 5-7 noiembrie.

Au fost discutate proiectul propus de Ioan Lascu (Festivalul „Alexandru Macedonski” – 100 de ani de la moartea scriitorului, Craiova-Goiești, 15-16 mai) și cele două proiecte noi ale U.S.R. („Reuniunea anuală a editurilor românești care publică autori români contemporani”; Interferențe româno-maghiare, cu un juriu pentru selectarea unei cărți în limba română care să fie tradusă în limba maghiară și publicată la o editură maghiară de prestigiu și, respectiv, a unei cărți în limba maghiară care să fie tradusă în română și să apară la o editură românească prestigioasă). Lista proiectelor a fost completată cu Colocviul Internațional „Emil Cioran”, Sibiu, 10-11 aprilie; Premiul „Vasile Alecsandri”, Bacău. Toate proiectele au fost supuse la vot și votate în unanimitate.

La capitolul Diverse, s-a supus aprobării Consiliului U.S.R. vânzarea apartamentului dnei Micaela Ghițescu care a decedat în luna mai, apartamentul intrând în proprietatea U.S.R. S-a supus la vot. S-a votat în unanimitate.

Leo Butnaru a adus în discuție problema acordării de medalii și ordine culturale. Se vor face demersurile necesare la Cancelaria Ordinelor, structura din cadrul Administraţiei Prezidenţiale care răspunde în principal de îndeplinirea atribuţiei constituţionale a Preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri.

În vederea unei organizări mai bune a Festivalului FestLit Cluj, s-a recomandat filialelor să facă o selecție a cărților cât mai riguroasă, aceasta urmând a fi supervizată de Comitetul Director.

Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine, le-a solicitat președinților de filiale să actualizeze listele cu membrii filialelor și adresele de email, în vederea trimiterii felicitărilor cu ocazia sărbătorilor.

Lista cu semnăturile celor prezenți se anexează la procesul verbal și face parte din acesta. Toate anexele la procesul verbal fac parte din procesul verbal.

 

Arhiva