Câteva precizări privind campania de fake news a dlui Dan Lungu

Comunicate   13 Dec 2019

 

Dl Dan Lungu a lansat în spațiul public acuzații nefondate și calomnioase la adresa Uniunii Scriitorilor din România, vorbind despre „mari nereguli financiare” care ar exista la instituția noastră.

Despre ce este vorba în realitate?

După ce a pierdut alegerile pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România, dl Dan Lungu și-a folosit funcția de senator nu pentru atribuțiile care-i revin în această demnitate publică, ci pentru a aduce prejudicii organizației din care face parte. Astfel, alături de alt parlamentar din același partid, dl Vlad Alexandrescu, și el stând dublu sub sigla USR (ca membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Salvați România), au reclamat în mod repetat Uniunea Scriitorilor și au făcut presiuni asupra Curții de Conturi ca să ia la puricat toate proiectele Uniunii Scriitorilor decontate la Ministerul Culturii (inclusiv revistele Uniunii noastre).

Numeroasele controale n-au descoperit nimic în neregulă. Cum trebuia totuși să se facă scandal, sub un pretext oarecare, dl Dan Lungu s-a legat de ceva care, în mod clar, nu constituie un fapt imputabil. Și anume: în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, un proiect de tradiție al U.S.R., Gala Poeziei Române Contemporane, a avut o ediție specială, aniversară. Au existat, de-a lungul anului, patru recitaluri de poezie, la date diferite și în patru orașe diferite (Iași, Cluj, București – capitalele tradiționale ale provinciilor românești – și în Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie). La aceste lecturi publice au participat poeți români reprezentativi de astăzi, într-o selecție realizată de critici literari de autoritate din toată țara, iar lista poeților care au susținut recitaluri n-a coincis de la o întâlnire cu publicul la alta. Două dintre aceste recitaluri (cel de la București, din data de 15 iunie, și cel de la Alba Iulia, din data de 24 noiembrie) au fost finanțate de Ministerul Culturii (fiind decontate absolut corect), iar suma acordată a fost mai mare la Alba Iulia (era reuniunea culminantă, în orașul Marii Uniri, și existau fonduri speciale pentru proiecte prioritare dedicate Marii Uniri). Repetăm: participanții au fost unii dintre cei mai de seamă poeți români de astăzi.

Așadar, n-a fost vorba despre o dublă finanțare a unui eveniment. (Oricum, dubla finanțare nu e ceva nepermis, nepermisă este dubla decontare!) Ci au fost susținute financiar două manifestări culturale diferite (București, 15 iunie; Alba Iulia, 24 noiembrie).

Iată care sunt „marile nereguli din finanțele Uniunii Scriitorilor”, iată care este „dubla finanțare”, iată în ce constă „creșterea nejustificată a fondurilor” despre care vorbește calomnios, în spațiul public, dl Dan Lungu, membru al Uniunii Scriitorilor.

 

Arhiva