Precizare - Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019

Comunicate   14 May 2019

Precizare

 

Membrii Juriului național al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019, au aflat cu surprindere că pe lista de nominalizări anunțată pe site-ul oficial al Premiului a fost inclus un titlu pe care patru din cei cinci membri ai Juriului național nu l-au votat. E vorba despre Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu, apărut la Editura Polirom, plasat - nu înțelegem de ce - alături de alte patru titluri, într-adevăr votate de Juriul național: Așa să crească iarba pe noi de Augustin Cupșa (Editura Humanitas), Porci de Tudor Ganea (Editura Polirom), Sindromul Stavroghin de Alina Pavelescu (Editura Humanitas) și Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac (Editura Cartier).

Este deci inexact - ca să nu spunem: fals - că volumul semnat de Bogdan-Alexandru Stănescu ar fi fost „selectat” („selected”) de membrii Juriului („Jury members”), așa cum apare pe site-ul oficial al Premiului.

Facem cuvenita precizare, semnalând prin ea nu un „mărunt” viciu procedural, ci unul de fond. Faptul este cu atât mai grav, cu cât titlul respectiv nu era eligibil, fiind prima carte de proză a autorului. Conform uneia dintre regulile Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, autorul nominalizat trebuie să fi publicat între 2 și 4 cărți de ficțiune (proză). Respectând această regulă, Juriul național nu a nominalizat alte cărți de proză valoroase, precum O formă de viață necunoscută de Andreea Răsuceanu (Editura Humanitas). Or, regulile trebuie să fie aceleași pentru toți, într-o competiție literară cu criteriile de eligibilitate anunțate și cu șanse egale pentru toți participanții.

Membrii Juriului național desemnați de Uniunea Scriitorilor din România și care semnează această precizare se solidarizează public cu Liviu Papadima, președintele Juriului (desemnat de Asociația Editorilor din România) care a ales să-și prezinte demisia pentru a nu consimți la încălcarea regulilor. (7 mai 2019)

 

Daniel Cristea-Enache

Angelo Mitchievici

Răzvan Voncu

 Screenshot_2019_05_14_at_14.53.31.png

Arhiva