In memoriam Jean Băileșteanu

In Memoriam   22 May 2018

In memoriam Jean Băileșteanu

 

Dispariția lui Jean Băileșteanu a îndoliat lumea literară craioveană. Născut pe 13 februarie 1951 la Sălcuța, în județul Dolj, scriitor, editor și tipograf, a publicat articole și proze în numeroase reviste, antologii și almanahuri, fiind în conducerea periodicelor „Meridian” și „Exploziv Magazin” și colaborând la Radio Craiova și Radio București.
A debutat editorial cu Clopotul viselor, volum de povestiri (1975). Opera sa prozastică va cuprinde titluri precum Poveștile de fiecare zi (1981), Drum în tăcere (1987), Goana (1988), Nunta lui Petre (2002), În drum spre casă (2003).
În 1985, i-a fost jucată la Radio Craiova, de o echipă de actori de la Teatrul Național din Craiova (cu Ilie Gheorghe în rolul principal), o piesă în două părți, Cartea cu bucluc. Laurențiu Ulici observa, în Drum în tăcere, „primul roman al scriitorului şi proba sa de maturitate”, că „plăcerea de a povesti după memorie apare în chip evident dublată de o intenţie de reconstituire etajată a lumii satului”.
În data de 11 aprilie 2018, Jean Băileșteanu fusese ales în funcția de Președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
Prin dispariţia sa, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară au suferit o grea pierdere.

Jean_Bailesteanu_1.JPG

Arhiva