In memoriam Sergiu I. Nicolaescu

In Memoriam   07 Mar 2018

In memoriam Sergiu I. Nicolaescu

Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu tristețe dispariția la 3 martie 2018 lui Sergiu I. Nicolaescu, critic și istoric literar, eseist și publicist.

S-a născut la 27 ianuarie 1942, la Folești – Vâlcea. A urmat liceul la Horezu și Facultatea de Filologie la Iași. Din 1965 s-a stabilit la Pitești, unde a fost, pe rând, referent literar la Teatrul „Alexandru Davila”, redactor la ziarul local, iar din 1972, redactor-șef al revistei Argeș, până în 1989. A fost doctor în filologie din 1984, cu teza Solaritatea poeziei românești. A fost conferențiar universitar și prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane de la Universitatea din Pitești. 

Dintre volumele publicate, amintim: Solaritatea poeziei românești, Introducere în istoria culturii românești, Local și național, Nostalgia universalității, Rugăciunile poeților – antologie de poezie religioasă (în colaborare cu Irina Nicolaescu), Cultură și civilizație românească. Texte fundamentale, Incursiuni în istoria presei românești și Dicționar subiectiv de literatură Argeș.

Dispariția lui Sergiu I. Nicolaescu reprezintă o pierdere importantă pentru literatura română.

foto_sergiu.png

Arhiva