Marele singuratic:
de la Siliștea – Gumești la Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia
Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, vă invită duminică, 23 octombrie 2022, începând cu ora 10:30, la fosta Casa de Creație a Scriitorilor (Vila Elchingen), la evenimentul dedicat Centenarului Marin Preda: „Marele singuratic: de la Siliștea-Gumești la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia”.
De cum sosesc, invitații vor păși pe urmele lui Marin Preda și ale personajelor sale, într-un pelerinaj ghidat în complexul istoric Mogoșoaia, care include: Curtea de onoare – Ghețăria – Serele Nicolae Bibescu – Cuhnia – Turnul porții – Biserica „Sfântul Gheorghe” – Parcul englezesc amenajat sub îndrumarea Marthei Bibescu – Palatul Brâncovenesc – Centrul de conferințe și rezidențe (se deschide publicului cu acest prilej camera în care a locuit și a scris Marin Preda în ultimii ani de viață).
În continuare se vizitează o expoziție de carte, fotografii, documente și manuscrise inedite.
Urmează în Sala „Marin Preda” de la Vila Elchingen evocarea: „Marin Preda – 100 de ani”. Participanți: Nicolae Pungă – directorul Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și scriitorii: Varujan Vosganian – prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Scurtu, Ștefan Mitroi. Moderator: Mariana Sipoș.
Programul include, de asemenea, proiecții video cu Marin Preda într-o suită de interviuri și filmul documentar „Moromeții – azi”, realizat în 1995 de Mariana Sipoș, film care include convorbiri realizate la Mogoșoaia și la Siliștea – Gumești, cu participarea lui Eugen Simion, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Cornel Popescu, Vasile Popovici, Elena Preda și a rudelor lui Marin Preda din sat.
La eveniment vor participa Niculae și Alexandru Preda – fiii scriitorului.
Proiectul a fost inițiat și conceput de Mariana Sipoș, membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră în comitetul Filialei București – Proză .
Parteneri media: Agerpress, HotNews, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Asociația ProValores, Modernism, Timpul, Propagarta, Roportal, OnlineGallery.ro, AmosNews și EvenimenteMuzeale.ro.
PROGRAM
10:30 – 11:30: Pe urmele lui Marin Preda și ale personajelor sale:
pelerinaj ghidat în complexul istoric Mogoșoaia
Se vizitează:
Curtea de onoare – Ghețăria – Serele Nicolae Bibescu – Cuhnia – Turnul porții – Biserica „Sfântul Gheorghe” – Parcul englezesc amenajat sub îndrumarea Marthei Bibescu – Palatul Brâncovenesc – Centrul de conferințe și rezidențe (cu acest prilej, se deschide publicului camera în care a locuit Marin Preda în ultimii ani de viață).
11:30 – 12:00:
-
Cafea de bun sosit
-
Vizitarea expoziției de carte, fotografii și documente (inclusiv manuscrise inedite)
12:00 – 13:30 – Evocare Marin Preda – 100 de ani
Sala de conferințe „Marin Preda”
-
Cuvânt de deschidere:
Nicolae Pungă – directorul Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”
Varujan Vosganian – prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România
-
Proiecție video – Marin Preda în interviuri și fotografii
-
Comunicări / evocări: Mariana Sipoș, Ștefan Mitroi, Nicolae Scurtu
-
Invitați speciali: Niculae și Alexandru Preda – fiii scriitorului
-
Donație de cărți semnate de Marin Preda din partea familiei scriitorului, pentru Biblioteca „Martha Bibescu” din incinta Centrului de Cultură
13:30 – 14:15 – Proiecție video: Filmul documentar „Moromeții – azi”, realizat în 1995 de Mariana Sipoș (include convorbiri realizate la Mogoșoaia și la Siliștea – Gumești, în casa în care s-a născut Marin Preda, cu participarea lui Eugen Simion, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Cornel Popescu, Vasile Popovici, Elena Preda și a rudelor lui Marin Preda din sat, printre ele, tușa Floarea, soția lui Gheorghe – Achim în „Moromeții” – și Gigi Baltac, băiatul Ilincăi, sora scriitorului)